Дянков разкритикува липсата на мисъл от кабинета "Борисов 3" за регионите

2706
Дянков разкритикува липсата на мисъл от кабинета "Борисов 3" за регионите
Снимка: БГНЕС

Като "дребни закачки" определи действията на БСП по отношение на Бюджет 2018 бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков, визирайки решението на червените да дадат бюджета на Конституционния съд, защото не се намериха пари за ремонт на "Александър Невски" и Зографския манастир. По думите му, може догодина да стигнем до 5% икономически ръст т.е. допълнително 5-7 млрд. лева, но, според него, това се дължи на общия растеж на Европа. Това е бюджет, по-голям от целия бюджет за образование, твърди Симеон Дянков.

В началото сме на цикъл от добри икономически години, но това трябва да се използва, подчерта Дянков пред Нова телевизия. Казва се, че годината е добра, но е добра в няколко големи градове, а в останалата част на България не се усеща, каза той. Трябва правителството да се замисли за регионални политики – да се гледат статистиките от кои области хората излизат най-много в чужбина. Това са Разград, Враца, Видин, Ловеч и Плевен, заяви Дянков, визирайки данните на НСИ за третото тримесечие. Каквито и магистрали да строиш, тези хора няма да се върнат, предупреди бившият вицепремиер, визирайки липсата на конкретни политики за стимулиране на икономически растеж. Трябва мислене по региони, категоричен беше той, като посочи, че е време Народното събрание да поеме водещата роля.

Горанов: Икономиката се справя добре, българските граждани работят

Всяка една теза се чу и 23 часа не са малко време да се дебатират основните политики на държавата, които минават през пари. Това заяви ...

Прогнозата на Дянков е, че за България предстоят 3-4 добри години в икономическо естество и не бива те да бъдат пропилени.

Политически ще се говори много, ще има големи лозунги, но нищо няма да се случи – така Дянков коментира темата с ревизията на приватизацията. Той смята, че правителството на Бойко Борисов сега има ресурс и възможност да управлява по-добре и да не бъдат обвинявани тези, които са били преди политически с нас. Има база политиците да са си научили урока и да не ползват такива грешни схеми, каза бившият вицепремиер относно т.нар. картели в определени сектори, като например строителството на големи инфраструктурни проекти.

Относно здравеопазването, Дянков изтъкна, че всяка година се наливат още пари за здраве и положението не се подобрява – сега още 400 млн. лева, а от началото на кризата т.е. вече осем години, общо 2,5 млрд. лева. Бившият вицепремиер и финансов министър не е съгласен с мораториума върху плащанията от НЗОК за нови лекарства и терапии – това трябва да е медицинско решение, а не финансово, по думите му. Трябва да се погледне клинична пътека по клинична пътека – къде има достатъчно пари и къде няма, категоричен беше Дянков.

Симеон Дянков призна, че е неприятно изненадан, че подходът в здравеопазването си е същият, макар финансист да пое здравното министерство (бел. ред. – Кирил Ананиев).

БСП дава Бюджет 2018 на Конституционния съд

ПГ на БСП дава процедурата по приемане на бюджет 2018 г. на Конституционния съд. Това заяви на брифинг депутатът от БСП Жельо Бойчев пр...

По въпроса с т.нар. царски имоти, бившият финансов министър обяви, че ще е смешно и глупаво за танцуване със саби за един ден тези имоти да отидат в нечии ръце. Това са държавни имоти, те принадлежат на държавата, каза той. Припомняме, че засега държавата като цяло печели споровете, но специално за Царска Бистрица не е така и нещата ще се решат на касационна инстанция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика