Дончев възлага големи надежди на енергийната среща през февруари

18420
Дончев възлага големи надежди на енергийната среща през февруари
Снимка: БГНЕС

След три седмици България ще е домакин на среща на високо равнище на всички енергийни министри в ЕС, на която ще участват и поне двама еврокомисари. На нея ще се решат новините енергийни проекти в съюза. Това каза пред БНТ Томислав Дончев, вицепремиер по европейските въпроси и икономическата политика в коментар за поредицата високи визити у нас.

Само преди дни в София на официални посещения бяха външният министър на Великобритания Филип Хамънд и държавният секретар на САЩ Джон Кери. В края на месеца се очаква и визита на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

В краткосрочен план, поради специфики на инфраструктурата няма да приключи зависимостта от руски газ, подчерта Дончев и поясни, че въпросът е България да има независимост, затова се говорело за диверсификация. Затова са важни интерконекторите със съседни държави, особено за този с Гърция. България има още какво да направи в енергетиката и не е само енергийната независимост. В програмата на правителството имаме модернизация на енергийния пазар, заяви вицепремиерът.

Като пряк участник в срещите с Кери и Хамънд искам да кажа, че въпросът за шистовия газ не е поставян по време на разговорите. Съвсем друг е въпросът, че ако след години има нова безопасна технология, ние ще можем да обсъдим въпроса. Но в настоящия момент мораториумът трябва да остане. Ние не трябва да сме догматици, трябва да следим какво става в другите държави, каза Дончев и коментира, че "шистовият газ направи революция в САЩ и бяха постигнати сериозни добиви". Но технологиите не стоят на едно място, надявам се до няколко години да бъде създадена нова технология, различна от фракинга, заяви Дончев.

За ТТИП той заяви, че трансатлантическото споразумението би могло да доведе до ползи и за Европа и за САЩ. Въпросът е докато се обсъжда споразумението да няма скрити неща, освен това въпросите за качеството на храните и ГМО да не бъдат предмет на това споразумение, каза Дончев. Според него и европейските институции трябва да дават повече информация, не само българските.

За еврофондовете Дончев каза, че от 2009 година имаше сериозни проблеми. И миналата година имаше проблеми. Това обяснява частичното политическо истеризиране на темата, каза той, но според него в "последната година имаме сериозни пробиви".

"Ние разсъждаваме за европейските пари като вид благотворителност. Това е грешка. Европейските пари не са хуманитарна помощ, България има право на тези пари, но те не се дават в подкрепа на бюджета. Те се дават, за да може базисната инфраструктура, администрацията да се развиват. Дават се, за да променим пътищата, железниците, администрацията", посочи Дончев.

Една държава-членка, която няма комплекси, които може да ползва членството си, когато има интереси , трябва да ги отстоява, коментира Дончев упрека на вицепрезидента Маргарита Попова преди време, че българските политици не трябва да отговарят само с "да" на европейски инициативи, а трябва да отстояват интересите на страната си. Дончев поясни, че по оперативните програми "Региони в растеж" и "Околна среда" той лично по време на преговори в Брюксел имал сериозни спорове. "Аз не искам да се съобразявам с тезата на ЕС, защото тя не е изгодна на България", каза вицепремиерът.

Бойко Борисов обсъди идеята за газов хъб с представители на ЕС

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, който отговаря за Енергийния съюз на ЕС, и еврокомисарят Мигел Ариас ...

Военно промишленият комплекс също не е коментирана тема на разговорите Кери и Холанд, поясни Дончев. Темата е сериозна и за възможна приватизация може да се говори едва след като приключат разговорите, каза той. Всъщност ставало дума не за приватизация, а за привличане на големи инвеститори, подчерта той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com