X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Държавна стратегия показа в числа колко назад е икономиката ни като ефективност

2308
Държавна стратегия показа в числа колко назад е икономиката ни като ефективност
Снимка: iStock
Два пъти по-ефективна трябва да стане икономиката ни до 2030 година. Тази цел е заложена в стратегия за кръгова и нисковъглеродна икономика, пусната за обществено обсъждане, пише в. "24 часа".

Съгласно стратегията, сега 1 килограм ресурси генерират 0,322 евроцента, което измерва производителността на ресурсите. До 10 години този показател трябва да се увеличи до 0,64 евроцента, въпреки че средната стойност в ЕС е доста по-висока - 2,075 евро.

Хърсев: Икономическият спад в България няма да е 7% и повече

Ние още нямаме потвърдено тримесечие на икономически спад – ще има, но няма да е в такъв мащаб, както прогнозират „врачки&r...

Делът на вторичното използване на материалите в икономиката трябва да се увеличи от 4,3 до 11,7%, а генерираните отпадъци да се намалят от 418 на 205 кг/1000 евро.

У нас все още няма нито един патент, свързан с рециклиране на вторични суровини, а до 2030 година се изискват 15 такива. Върху иновациите, свързани с кръговата икономика, е поставен специален фокус, за да въведат предприятията нисковъглеродни и безотпадни технологии. Ще се стимулира и използването на цифрови технологии за проследяване и оптимизиране на доставките, производството и събирането на данни за продуктите. Отпадъците трябва да се превърнат в ресурси за предприятията, а те да въведат технологии за рециклиране.

По отношение на прехода към нисковъглеродна икономика целите са делът на енергията от възобновяеми източници да се вдигне от 10,5% на 27,09%. Тук се предвижда битовите потребители да могат да произвеждат и продават енергия от ВЕИ, не само да я купуват и потребяват, като това ще става чрез участие в "общности за възобновяема енергия". В транспорта ще се насърчава използването на биогорива от ново поколение и възобновяема електрическа енергия.

Емисиите от парникови газове трябва да спаднат от 8,67 на 7,9 тона въглероден двуокис на човек. Делът на въглищата в производството на ток също трябва да се редуцира от 40 на 33%.

Транспортният министър: Планът за възстановяване от коронавируса не е публикуван, съгласува се с ЕК

Не виждам връзка между протестите и социално-икономическите мерки. Целта на тези мерки не е прах в очите на протестиращите, това не е р...

В стратегията е заложено и развитие на газовата и електроенергийната инфраструктура.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com