X
 
 

Фалшивите болнични: Няколко идеи за решаване на проблема (ВИДЕО)

3249 0
Фалшивите болнични: Няколко идеи за решаване на проблема (ВИДЕО)
Снимка: iStock
Работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични на човек в годината. Личните лекари да имат право да издават по-малко дни болнични, а не както е в момента до 14 дни. Обсъжда се вариант да има ограничение от 7 работни дни. Това са две от идеите, които днес стана ясно, че ще бъдат обсъдени от социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Новината дойде от социалния министър Бисер Петков.

Все още не е ясно кога ще се проведе Тристранният съвет, на който ще се набележат мерки за ограничаване на злоупотребите с болнични.

Валери Симеонов очаквал реакцията на ДПС и АТАКА, обеща "интересен текст" за болничните

Поведението на "Атака" и ДПС спрямо кандидатурата ми за зам.-председател на Народното събрание е един вид номинация. Това каза лидерът ...

След предложението на председателския съвет на ГЕРБ и Обединени патриоти в НС и острата обществена реакция на предложението, защитавано единствено от АИКБ, първият ден от болничните да не се заплаща, премиерът Бойко Борисов реши казуса с две думи. Сега нещата се върнаха в нормалния си ход и се очаква на социалните партньори да потърсят решение на проблема, който източва милиони от НОИ и държавата.

Петков обясни пред БНТ, че всички мерки за ограничаване на фалшивите болнични обсъждани до сега отново ще бъдат обсъдени в тристранния съвет. "Нека да оставим темата на един широк разговор и аз съм сигурен, че този път тя няма да се остави така в безвремието. А ще се намери решение, което да бъде подкрепено от всички и да бъде приведено в действие."

Според председателят на парламентарната социална комисия Приходната агенция събира вноските за болнични, издаването им се контролира от здравните инспекции, а НОИ ги плаща. И точно затова контролът е неефективен. "Ако НОИ, който плаща през всичките тези години болничните листи, има възможности за контрол, нещата може да се развият в друга посока.", казва Хасан Адемов.

Според омбудсмана Диана Ковачева трябва да има и механизъм, чрез който да се контролира спазва ли се режимът предписан в болничния лист. "Всъщност работодателят контролира. Той би могъл да оспори болничен. Има механизми, въпросът е, че те не се използват достатъчно адекватно."

Борисов: Предложението за болничния няма да се внася в НС, но ще се гледа в тристранката (ВИДЕО)

Предложението първият ден от болничните да се плаща от работника няма да бъде внесено в Народното събрание, съобщи пред журналисти мини...

Цялата позиция на омбудсмана можете да видите в следващото видео:

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Убити полицаи и голям пожар в Хонолулу (ВИДЕО)
Убити полицаи и голям пожар в Хонолулу (ВИДЕО)

Двама полицаи са били убити при изпълнение на служебния си дълг на остров Оаху, Хонолулу, съобщават CNN и The New York Times. По неофициална информация,...