Фермер кори държавата за срива в свиневъдство, от МЗХГ го упрекват в черногледство

5141
Фермер кори държавата за срива в свиневъдство, от МЗХГ го упрекват в черногледство
Снимка: Getty Images/Guliver

37 хиляди принудително унищожени заради африканската чума свине и връщане на бизнеса към абсолютното му начало. Това е равносметката на изминалата година за собственика на една от големите свинеферми в Северна България - тази в Голямо Враново, предаде БНР и представи гледните точки на пострадалия фермер и на МЗХГ.

Недоволството на предприемача

Властта направи всичко възможно да ни пречи, твърди Вихрен Димитров, според когото новият закон за ветеринарно-медицинската дейност и наредбата за обезщетения към него не осигуряват на фермерите защита при евентуални заболявания по животните.Сега не искат да плащат нищо, според мен искат просто да не работи този бранш в тоя вид, в който е работил преди. За държавата този бранш е като някакво сираче“, заяви Димитров в предаването "Преди всички".

Над 95% от домашните прасета в Старозагорско са заклани от собствениците

40 села в общините Опан, Гълъбово, Чирпан и Братя Даскалови са проверени от 5 август до днес от служители на Областната дирекция по без...

Вихрен Димитров направи сравнение с помощите, които се отпускат на засегнатите от птичи грип ферми и го определи като "двоен стандарт“. На птицевъдите се плаща авансово, те винаги са взимали наведнъж всички пари, а тази година ние сме взели кръгла нула, поясни свиневъдът, според когото „явно тяхното лоби е по-силно“.

„Те слушат Брюксел, за него е важно да няма голямо свиневъдство в България и Румъния, защото им е по-лесно да нямат конкуренция“, коментира Вихрен Димитров политиката на Министерството на земеделието. В Европа има свръхпроизводство на свине, посочи той. „Само за миналата година има 120 хиляди тона, внесени, свинско месо. Това, като го обърнете в прасета, които можем да произведем тук, са милион и половина прасета“, изтъкна той.

Отбелязвайки и ефекта на стойността на фуражното зърно и ползата откъм работни места, Димитров заключи с думите: „Вие си направете сметката държавата изобщо мисли ли, не мисли ли, има ли изобщо някаква визия за развитие на този бранш“. 

Обясненията на зам.-министъра

Зам.-министърът на земеделието с ресор "земеделие" Янко Иванов изрази несъгласие с критиките и нарече неверни някои от тезите на Вихрен Димитров, като подчерта, че неговото мнение не е представително за бранша.

Свиневъди: Икономически интереси стоят зад масовото клане на прасета

Протестиращите при село Крушаре изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, ресорните министри и директора на Българската агенц...

Само за периода от 2018-а, откакто започна тази сага с африканската чума, досега сме дали в сферата на свиневъдството около 170 милиона лева“, изтъкна Иванов пред „Хоризонт“.

Ако в инвестиционно отношение сме успели да достигнем някои европейски стандарти в свиневъдството, то в манталитета все още не можем да го постигнем, отбеляза заместник-министърът. „Те не могат да разберат, че мерките за биосигурност трябва да се вградят в целия производствен процес“, коментира той.

От въвеждането на новите мерки, колкото и да са непопулярни, нямаме случаи на заразени свине в индустриалните ферми, подчерта Янко Иванов. Има възможност за инвестиционна подкрепа, за да се повишат мерките за биосигурност, декларира той. „Тоест ние от една страна казваме – трябва да направите това, а от друга страна им казваме – ето ви пари“, каза той и припомни, че в момента има възможност фермерите да ползват и подкрепа за закупуване на нови животни.

Запитан за 2020 година какви са предвидените финанси за свиневъдството по различни мерки за подпомагане, Янко Иванов бе категоричен, че „парите са много, милиони левове“.

Несправедливо и черногледо е да се говори, че държавата нищо не прави, обобщи зам.-министърът на земеделието. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com