X
 
 

Зам.- министърът на земеделието за мерките за свинете: Нали на Нова година пак ще умрат

6032 17
photo of Зам.- министърът на земеделието за мерките за свинете: Нали на Нова година пак ще умрат
Снимка: МЗХГ
"Ако сега плаче баба Стоянка, утре ще плаче цяла България. Мярката е абсолютно непопулярна, но е наложителна. Откакто предприехме тази мярка- няма нови случаи на африканска чума в домашните животни." Това каза заместник-министърът на земеделието Янко Иванов.

За случай от с. Безмер, в който възрастна жена пита как да заколи бременна майка свиня, той допълни, че "тази жена не би трябвало да гледа свиня-майка, а прасета за угояване, тъй като това е друго ниво на биосигурност. Тук имаме непознаване на закона."

От Горското в Асеновград залагат осем капана за глигани

Капани за улов на диви прасета ще бъдат заложени в планински и гористи местности край Асеновград. Мерките са по повод продължаващото ра...

Иванов се обърна с благодарност към кметовете, които са изпълнили мерките и предупреди онези, които не са ги изпълнили, че ще бъдат санкционирани административно. Глобата е от 100 до 300 лв. за първо нарушение, като сумата се удвоява при второ, докато не се стигне до прокуратурата.

"Неколцина са те и са яхнали вълната на популизма, но нека да не забравят, че като отмине тази вълна ще се види кой е влязъл във водата гол", каза още Иванов в интервю за bTV.

Той уточни, че прасетата не се избиват, а умъртвяват:" "Баба Стоянка за какво ги гледа - за домашен любимец ли? Нали на Нова година пак ще умрат. За да не го направи тя, ще го направят нашите колеги."

По думите му случващото се е още един пример, че не трябва да се гледат свине в задните дворове.

С видеонаблюдение на границата с Румъния ще следим дезинфекцията на влизащите автомобили

На граничните контролно-пропускателни пунктове с Румъния ще има постоянно видеонаблюдение, за да се следи в реално време дали се извърш...

Иванов допълни, че от БАБХ вършат толкова, колкото позволяват условията и агенцията не е самичка в тази борба. 

Междувременно стана ясно, че кметове в Пазарджишко са сменили позицията си и призовават стопаните, гледащи прасета в двора си, да изколят животните, показа материал на Нова телевизия. Причината – кметовете разбрали, че ако се появи чума, три години никой няма да може да гледа прасета. Затова по-добре да се вземат 300 лева на глава и да се почистят дворовете. Но хората се оплакват, че обезщетението е много малко.

За БНТ от свинекомплекса в Голямо Враново заявиха, че загубите им няма да бъдат покрити с предлаганото от държавата. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 13 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Всичките около премиера..-все придворни шутове и клоуни-да забавляват и да изпълняват прищевките му,И!!! -да не са по интелигентни от него-задължително условие,ако искат да са там- за да не го засенчват,да го правят за смях и да не му задават неудобни въпроси,-ама разбира се!!
 • Анонимен 12 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Янко иванов и какво ще апнеш и пиинеш тая вечер....мръвки ли...ще апнеш и пикнеш уя ми, да ти еба путката майчина мръсна циганска герберска бойковска лизачка......
 • Анонимен 11 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Да ви еба путката майчина мафитска власт исекакви управници де лапате държавната баница!!!!!!!!
 • Анонимен 10 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Въпросното Добиче на снимката бил зам. отговарящ за животновъдството ... Пей сърце, какви ГЕРБ Дебили ни управляват !
 • Анонимен 9 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Кой е назначил този Профан - Тикво, ти беше !
 • Анонимен 8 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Янко ли си, Яне ли си, ама си тъп като на министърката ти седалото !
 • ма много си КУХ 7 ма много си КУХ преди 1 седмица Профил на трол?
  Запомнете това име-Янко Иванов....Има ли разследваща журналистика за да разследва от къде се е пръкнал тоя ЦЪРВУЛ в управленито на страната ни???!!!!Проверете му дипломата!!!!А също така и ИМОТИТЕ И ДОХОДИТЕ МУ!!!Ал'оууу..."БИВОЛььь"...спите ли...????
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Човекът е напълно прав. Когато един подивял касапин развъртя ножа по Коледа (бай Генчо от горната махала, всички него викаме, тоя човек е заклал над 2000 прасета), това си е живо избиване. Но когато дойде анонимният чиновник от БАБХ, погали, погали прасето, пък му шибне една спринцовка, тогава вече е друго, това е деликатно умъртвяване. Министър Иванов с такъв галещ тон посочи, че не избиване, а т виж още ›› ъкмо за умъртвяване става дума, че в по-чувствителния зрител дори може би се прокрадва надеждата, че умъртвеното прасе по някак си има шанс за спонтанно съживяване, отколкото избитото.
  : 0 !
 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Кога ЧУМАТА ще отнесе тази СВИНЯ на снимката ! Дано да е по-скоро, че аман от профани управници, без нито една гънка в свинската глава ! После, защо сме бедни ...
 • Само това прочетете ...и му вижте АКЪЛА...! 5 Само това прочетете ...и му вижте АКЪЛА...! преди 1 седмица Профил на трол?
  Той уточни, че прасетата не се избиват, а умъртвяват:" "Баба Стоянка за какво ги гледа - за домашен любимец ли? Нали на Нова година пак ще умрат. За да не го направи тя, ще го направят нашите колеги."
 • Що е то ДЕБИЛИЗЪМ и има ли той почва у нас?! 5.1 Що е то ДЕБИЛИЗЪМ и има ли той почва у нас?! преди 1 седмица Профил на трол?
  УНИКАЛЕН....
  : 0 !
 • Анонимен 5.2 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Аргументът, че "Нали на Нова година пак ще умрат" е кулминацията на целия начин, по който държавата се справя с африканската чума. Първо, помислих си, че говори за пенсионерите-стопани, но после стана ясно, че - айде стига глупости вече - човекът все пак има предвид прасетата - с това обаче нещата не станаха нито по-добре, нито по-успокоителни. Тоест, какво, изведнъж всички фермери, всички хора на виж още ›› село, просто трябва да се плеснат по главата и да си кажат - ей, верно бе! Нали тъй и тъй на Нова година пак ще умрат, давай още сега, тъкмо по Нова година да не се чудя какво да правя, то си е студено тогава, въобще крайно неподходящ момент за заколване на едно 180-килограмово прасе, когато мога в момента да го заколя още като 70-килограмово прасе и така да имам месо, което да ме изкара до Нова година, пък след Нова година съм приготвил консервите с грах за януари и февруари, че да мине и тая зима както си трябва. И така, когато се чудите как да обясните на някого кому е нужно избиването на всички прасета в държавата, не се морете излишно да обяснявате за чуми, бацили, ваксини и румънски туристи, а наблягайте на "нали на Нова година пак ще умрат". Може да се щампова и на специални тениски, които служителите на БАБХ да облекат, обикаляйки страната, за да внасят философско успокоение в животновъдите.
  : 0 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Класически пример за управленска наглост. Между впрочем, сега прасетата са по 40-50 килограма, по Коледа ще са над 120. Ама Иванов откъде да знае тези неща. А в Румъния например ги плащат на стопаните по 5 лева живо тегло, тука - само пари за дезинфекция. Чак за смъртта да не мислим като коментар 2, но Иванов все някога ще напусне доходното си място, защо да не е днес ?
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Поредният Мухлѝѝѝѝьоооо в управлението...!А пропоп има ли мъжки род на КАЛИНКА????
  : 0 !
Нагоре