Философията на бюджета не е променяна от 15 години, смятат синдикатите

3970
Философията на бюджета не е променяна от 15 години, смятат синдикатите
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Липсва философия на бюджета за догодина, смятат синдикатите в България.

„Според мен проблемът е някъде в министерството на финансите, където някой е направил една матрица и я е оставил на някакви хора, които я пълнят всяка година с нещо, попроменят тук-там по нещо. Но отсъствието на философията си остава”, заяви президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов пред Нова телевизия.

Бюджет 2016 мина на първо четене

Народното събрание прие държавния бюджет за 2016 г. на първо четене, предаде БГНЕС. 138 депутати гласуваха „за”, 65 се обя...

Според президента на КНСБ Пламен Димитров последните 15 години философията за бюджета на държавата не е променяна независимо кой е на власт.

„Тази философия цели да преразпределя колкото се може по-малко през бюджета пари като процент от брутния продукт. По този начин, виждате ли, щяло да останат повече пари в бизнеса и хората и благоденствието щяло да дойде. Виждаме обаче 15-ина години нито благоденствието дойде, нито бизнесът стана по-читав. Според мен тази бюджетна философия да бъде поставена на сериозна критика и анализ. Очевидно е, че с толкова пари, които преразпределяме, винаги ще има недофинансирани системи и винаги ще има сериозни дупки”, заяви Пламен Димитров.

Той припомни, че във вторник ще има протести на работещите в музеи, библиотеки, галерии. „Те са доведени до невъзможно ниво на доходи, дори под минималната работна заплата”, коментира лидерът на КНСБ.

„Някой е подходил мърляшки към този въпрос. Не излиза аритметиката”, коментира Димитър Манолов. „Сходен е подходът и към бюджета за наука”.

Калфин: Бизнес и синдикати да решават за минимални заплати по браншове

Вицепремиерът Ивайло Калфин предлага минималната работна заплата да се договаря между синдикати и работодатели, по браншове, както в мо...

Според Пламен Димитров сериозен проблем има и в земеделието. „Има две агенции, които бяха съкратени. Тук идва друго клише – пари срещу реформи. Слушаме го десетина години. Реформите са съкращения на хора”, коментира Пламен Димитров.

Той заяви, че в агенцията за борба с градушките взимат заплати от 395 лева. „Тези хора работят за всички нас, не са някакви чантаджии, които не знаят какво правят”, заяви Димитров.

Димитър Манолов пък посочи като парадокс това, че хората, работещи в агенцията за социално подпомагане, получавали заплати по-ниски от социалните помощи, които дават.

„Има и положителни стъпки, не е пълна мърлящина”, заяви още Димитър Манолов за бюджета за догодина. „В МТСП нещо ще помръдне, ще помръдне нещо и в образованието”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика