Фонд "Земеделие" разпредели 100 милиона лева по различни програми

1478
Фонд "Земеделие" разпредели 100 милиона лева по различни програми
Снимка: БГНЕС

Държавният фонд "Земеделие" е разпределил днес над 100 милиона лева по различни програми, съобщи 24 часа. Ресурс от 7,5 милиона лева отива за развъдните асоциации по схемата за държавна помощ за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните за 2021 г., информират от фонда.

Средствата покриват до 100 процента от административните разходи за създаване и поддържане на родословна книга и до 70 на сто от разходите по изпитвания за определяне на генетичните качества или продуктивността на животните. Бюджет до 72 млн. лева е утвърден по схемата за преходна национална помощ за тютюн за кампания 2020 г. Право на подпомагане имат земеделски стопани, които са отглеждали тютюн през поне една от годините, включени в референтния период 2007-2009 г. Продукцията им следва да е изкупена и премирана по реда на Закона за тютюна и тютюневите изделия (ЗТТИ). Периодът за превеждане на финансовия ресурс е между 10 и 20 февруари 2021 г.

Фермери получиха над 14 милиона лева субсидии

Фонд „Земеделие“ преведе втория транш, в размер на над 14,3 млн. лв. Средствата са разпределени между 4 101 животновъди, за...

Отпускат се 2,3 млн. лева на оранжерийните производители и картофопроизводителите - за борба с вредителите през 2021 г. Половин милион лева е утвърденият ресурс по схемата "Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по "Национална програма от мерки за контрол на доматен миниращ молец - Tuta absoluta Meyrick (Lepidoptera)". Целта на помощта за борба с доматения миниращ молец е ограничаване загубите на продукция, причинени от вредителя по зеленчукови култури, отглеждани в оранжерии. Производството на качествени семена се подкрепя с 1,2 млн. лева. Финансирането е под формата на субсидирани услуги от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) и от лицата със сключен договор за предоставяне на такива услуги с ИАСАС по силата на Закона за посевния и посадъчен материал.

Над 22 млн. лева са одобрени по de minimis за земеделски стопани, отглеждащи крави и/или юници, и/или биволи, овце-майки и/или кози-майки. ДФ "Земеделие" е разпределил още 100 000 лева за 2021 г. по схемата "Помощ за сертифициране на стопанствата в сектор "Плодове и зеленчуци" по стандарта GLOBALG.A.P. Подпомагането е насочено към малки и средни предприятия, както и към признати групи или организации на производителите плодове и зеленчуци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика