ГЕРБ и БСП в схватка на тема енергийна сигурност, режим на тока няма да има

2040
ГЕРБ и БСП в схватка на тема енергийна сигурност, режим на тока няма да има
Снимка: БГНЕС

Румен Овчаров: Режим на тока на практика е въведен

Режим на тока в България на практика вече е въведен, а електроенергийната система на страната е в състояние "тревога". Става дума за оц...

Българската енергетика се управлява по начин, който да гарантира сигурността на българските граждани. Това каза на брифинг в парламента министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова. Думите ѝ идват като отговор на обвиненията на представители на БСП, че българската енергийна система е в състояние на тревога. Депутатите от БСП Таско Ерменков и Жельо Бойчев цитираха писмо от ЕСО, според което в България се внася по 175 мегавата ток на ден и Енергийният системен оператор препоръчва среща с големите енергийни потребители, за да има преразпределение на потреблението във върхови моменти. Социалистите предупредиха и, че нивото на българските язовири е исторически най-ниско в момента, на което бившият енергиен министър Делян Добрев отвърна, че трябва да се припомни какви договори за ВЕЦ са се сключвали в края на управлението на кабинета "Орешарски".

Искам да ви уверя, че електроенергийната система на страната е абсолютно стабилна, повтори Петкова. Напомням само, че тази година е сложна откъм метеоролигичната обстановка. Независимо от това ние можахме да се справим с този тежък тест, на който бе подложена енергийната ни система. Хората трябва да бъдат спокойни и да не обръщат внимание на БСП, които се опитват да създадат някакъв изкуствен проблем, категорична бе Петкова.

Рисковете в енергетиката са само в главите на тези, които искат да дестабилизират тотално държавата. Няма внос на елекрическа енергия в България. Това, което ние сме поискали, е да ни се върне енергийната помощ, която сме дали на Турция, Сърбия. Имаме да получаваме 1800 мегавата от Турция и 800 мегавата от Сърбия, уточни още Петкова.

Припомняме, че практиката показва, че е по-лесно една държава от ЕС да си сътрудничи с друга по отношение на вноса и износа на ток, тъй като електроенергийните системи са свързани. Принципната постановка е, че когато една държава има излишък на ток, може да предостави определени мегавати на друга страна членка на ЕС. Няма никакъв проблем и ограничение по отношение на индустриалния ток, допълни още Петкова.

Според депутата от ГЕРБ Георг Георгиев тези, които са се заиграли със стабилността на електроенергийната система на страната (в случая БСП) са за прокурор и затвор.

Румен Овчаров: Режим на тока на практика е въведен

Режим на тока в България на практика вече е въведен, а електроенергийната система на страната е в състояние "тревога". Става дума за оц...

По-рано председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов заяви, че няма да се стигне до режим на тока.

Според него метеорологичните условия в момента нямат аналог през последните 30 години. Има съчетание от два фактора: много ниски температури и много дълъг период на тези ниски температури. Защото ние сме имали такива ниски температури през изминалите десетилетия, но обикновено в рамките на няколко дни студената вълна отминава. Въпреки че енергийната система работи под голямо напрежение, считам, че няма да има режим на тока, категоричен беше Иван Иванов, цитиран от БНР.

Той посочи още, че според извършените дотук проверки няма надписване на сметките за ток: Ще продължи проверката на базата на постъпили жалби, за да се провери тяхната основателност. Всички проверки, които са извършени на място за показанията на електромерите, до момента не показват нарушения, отбеляза още Иванов.

Actualno.com припомня, че темата отвори бившият министър на енергетиката Румен Овчаров, който алармира, че режим на тока в България на практика вече е въведен, а електроенергийната система на страната е в състояние "тревога". Той се позова на писма на Електроенергийния системен оператор.

"Резервите, необходими за функционирането на електроенергийната система, не само не се възстановяват, но и намаляват, като перспективата е тази ситуация да се влоши. Заради това ЕСО е информирал електроенергийната система на ЕС за Южна Европа, че електроенергийната система на България е в състояние "тревога". Как съответства това състояние "тревога" на безхаберието на министърката, която вчера излиза и ни обяснява, че няма никакъв проблем? Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е получила писмо от Електроенергийния системен оператор, в което се говори за недостиг на електроенергия в страната въпреки активирането на всички резервни електропроизводствени мощности", каза още Овчаров в ефира на БНР.

Румен Овчаров: Режим на тока на практика е въведен

Режим на тока в България на практика вече е въведен, а електроенергийната система на страната е в състояние "тревога". Става дума за оц...

Според него в настоящата ситуация един отговорен министър-председател би трябвало да излезе и да призове хората да пестят електроенергия, защото ситуацията се задълбочава и ако не се вземат мерки веднага, отново ще стане критична.

Валентин Николов от ГЕРБ, който е заместник-председател на парламентарната комисия по енергетика към НС, обясни, че трудно в днешно време можем да бъдем в режим на тока, още повече, че говорим за регионална електроенергийна система и обмен на електроенергия между съседните държави.

Състояние "тревога" не значи, че сме пред режим на тока, положението въобще не е тревожно, увери Николов. Според него запасите от въглища са в нормални количества, нещата се пресилват, за да се плашат хората и се прокарват тези в опит да се дестабилизира държавата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика