Горанов намекна явно за невъзможност пенсионните фондове да плащат пенсии

2148
Горанов намекна явно за невъзможност пенсионните фондове да плащат пенсии
Снимка: БГНЕС

Ако не се създаде общ пул за изплащане на втората пенсия, няма да бъде решен проблемът с дефицита във втория стълб на пенсионната система. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, който обясни предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване. Предложенията бяха публикувани в късния следобед на 22 април (петък) и предизвикаха истинска буря от реакции, като най-разпространеното предположение беше, че всичко се прави заради дефицит при универсалните пенсионни фондове (УПФ).

Проблемът е реален и той не се е появил на практика, само защото все още не се изплаща пенсия от втория стълб. Когато след време действително тези дефицити се проявят, тогава трябва да има отговор на въпроса откъде се попълват, подчерта Горанов пред БНР.

Само да не спестяваме по комунистически за втора пенсия

"Съгласно общоприетите актюерски правила и принципи изплащането на пожизнена пенсия и на срочна пенсия с гарантиран размер се явява нес...

Същността на промените е, че след пенсиониране парите, събрани в индивидуалните партиди, ще отиват в един общ пул. Според финансовото министерство така се защитават от "капиталови схеми" самите индивидуални партиди във фазата на "натрупване на средства", защото пенсионните фондове няма да могат да ползват пари от партиди на все още работещи хора, за да плащат на вече пенсионирани, ако има дефицит.

На въпрос има ли вариант хората да имат избор или да отидат в общия пул техните партиди или все пак наследниците им да могат да имат достъп до тези пари, Горанов отговори: "Има вариант, разбира се. Темата за създаването на такъв пул идва да реши проблема с това, че не можеш прецизно да определиш едни бъдещи събития и е възможно, ако сега не се промени закона, да се стигне до ситуация, в която определен пенсионер изчерпал вече натрупаните средства по неговата индивидуална партида и на практика тогава неговите синове и дъщери ще трябва да му плащат пенсията".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика