Горанов успокоява: Ако балансираме, може да теглим само 6 млрд. евро

17043
Горанов успокоява: Ако балансираме, може да теглим само 6 млрд. евро
Снимка: БГНЕС

Планираните 8 млрд. евро външен заем в средносрочната програма 2015 - 2017 година могат и да бъдат намалени до 6 млрд. лева, но само ако има баланс в държавния бюджет още от тази година. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, който коментира горещата тема с предвидения нов заем.

"При липса на други инструменти, единственият инструмент в ръцете на управляващите е поемането на дълг. Затова е важен дебатът, който тече в момента. Заблуждаващо е да се смята, че бюджетният дефицит е проблем само на правителството", каза финансовият министър, цитиран от Агенция "Фокус".

Парламентът отложи решението за новия заем, Радан Кънев го подкрепи

Народното събрание ще решава най-вероятно утре, 19 февруари, дали да бъде одобрено тегленето на нов заем от 16 млрд. лева (8 млрд. евро...

Той посочи, че дебатите продължават в рамките на управляващо мнозинство. "Нямам притеснение относно инструмента, който съм предложил. Можем всяка година да сключваме подобни агентски договори и да говорим за това дали държавата ще може да си покрива дълговете. Ако има някакъв политически катаклизъм, има реален риск да изпаднем в ситуация, в която не можем да финансираме текущите си задължения", допълни Горанов. По думите му, спекулациите от страна на опозицията са тяхно право, но те не са здравословни за целия политически дебат и за обществото. "Вероятно аргументите на БСП и ДПС, че когато те поемаха дълг, имаше противопоставяне в обществото, са приемливи", посочи Горанов. Той подчерта, че дефицитът не е самоцел.

"Аз съм първият човек, който ще предлага мерки и ще дебатира от къде могат да се свият 2,5 млрд. евро, за да можем да не трупаме допълнителен дълг. Каквото и да направим, наистина ще е грешно да оставим държавата и обществото да финансира поетите вече дългове", каза още Владислав Горанов.

Пред Actualno.com източници от финансовото министерство коментираха, че средносрочната програма е нормална практика и със заявлението за емисия за тригодишен период се спестяват големи суми от такси, тъй като теглене на заем от международните пазари всеки път е свързано със сложни процедури.

Същевременно БГНЕС цитира справката от сайта на финансовото министерство за рефинансиране на държавния дълг и финансиране на бюджетния дефицит за периода 2015-2017 г. от 11.02.2015 г., която е от 30-тина реда и не е толкова подробна, за да се разбере по кои заеми са падежите, техните дати, както и как са изчислени прогнозите за бюджетния дефицит през 2016 г. и 2017 г. Владислав Горанов бе запитан дали не е направена грешка като в общата сума на новия дълг са включени вече платените 1,8 милиарда лева, след като финансовото министерство плати емитираните по времето на кабинета на Симеон Сакскобургготски глобални облигации в щатски долари с падеж 15 януари т.г. както и дадените на ПИБ 1 млрд. лв. и на Фонда за гарантиране на влоговете - 2 млрд. лв., като и двете суми ще бъдат в течение на времето възстановени, т.е. те не се губят. Горанов обаче не коментира цифрите.

Велизар Енчев: HSBC я проверяват в Швейцария, ние я избираме за дилър

По-добре Бойко Борисов да си подаде оставката, а не българската нация да поеме нов колосален дълг. Това заяви независимият народен пред...

Извън новия заем

При отчета на работата на финансовото министерство за първите 100 дни, Горанов защити предложението финансовият министър на Жан Виденов да поеме БНБ. "Това, което предложи на НС действащият управител на БНБ, е Димитър Костов. Той е известен с това, че е много добър професионалист в лично качество и ГЕРБ имаше готовност да го подкрепи в управлението на Банковия надзор. Не може управлението на Банковия надзор да стои без ръководство. Някои партии се опитаха да упрекнат желанието на ГЕРБ за стабилизиране на Банковия надзор с евтини дивиденти. Единственият интерес, който имат премиерът и финансовият министър, е в БНБ да работят професионалисти и да се увеличи доверието, разклатено рязко от действията и бездействията на БНБ и нейното ръководство в месеците след кризата с КТБ", заяви Горанов.

Финансовият министър показа и, че засега е доволен от изпълнението на бюджета и ако нещата продължават така, може да се говори за социални придобивки."Ако фискалното изпълнение продължава да се движи така, както е досега, аз няма да опонирам и на социалния министър за изпълнението на великденските добавки. Ще продължат усилията ни в подобряване на събираемостта и ефективността на разходите на бюджета", добави Горанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика