Идея: ДАНС да уведоми ЕК кого възнамерява да следи за пране на пари

3170
Идея: ДАНС да уведоми ЕК кого възнамерява да следи за пране на пари
Снимка: БГНЕС

ДАНС ще предостави на Европейската комисия списък с длъжности, които се заемат от известни политически личности - бивши и настоящи, за които има по-голяма опасност да бъдат корумпирани и се налага да бъдат следени по-внимателно от българските компетентни служби (ДАНС и НАП). Всички местни и държавни органи трябва да актуализират непрекъснато този списък. Това се предвижда в промени в Закона за пране на пари, който вече е пуснат на обществено обсъждане, пише в. "24 часа".

Припомняме, че още с пускането на измененията бяха отправени серия от критики. Какви са те, можете да си припомните в материала ни относно новите предложения.

Реално особено внимание ще се обръща на счетоводители, консултанти, посредници при сделки с недвижими имоти, търговци на антики и произведения на изкуството, дилъри на виртуални валути и признати валути без златно покритие, както и попечителите. Те ще бъдат следени от НАП, ДАНС, а банки и финансови институции ще докладват за тях веднага след като сделките им надхвърлят 10 000 евро или забележат някакви съмнителни признаци.

Законовите промени ще забранят на банките да откриват или поддържат анонимни сметки, депозитни сертификати и сейфове, както и такива, наети на фиктивно име. За всяка операция над 50 евро през платежните системи, разпоредена от разстояние, а не на място, ще се търси идентифициране на наредителя и основание за плащането.

Сделки с държави и юрисдикции, които не са включени в автоматичния обмен на данни, ще подлежат на комплексна проверка, като ще се търсят реални и номинални собственици, цели на плащанията, произход на парите, източници на имущественото състояние на страните по сделката, както и пълни подробности за всяко плащане - цел, основания, размер, схема на плащане и др. Такава проверка ще се прилага и към лица, които са извън рисковия списък, но имат делови отношения с държави, оценени с висок риск за пране на пари. На свой ред нашите служби ще получават аналогична информация от Брюксел, предвиждат поправките в закона.

Ако след проверка съмненията са основателни или не са отхвърлени, то ДАНС има право да откаже създаването на дъщерни дружества или клонове, може да поиска разширен одит на такива компании, както и други мерки по тяхна преценка.

При задгранични компании в офшорни зони финансовите институции, НАП и ДАНС трябва да имат пълната информация за реалните собственици. Ако седалището на такива компании е у нас, те са длъжни да уведомят Агенцията по вписванията, ако действителните им собственици откажат предоставянето на необходимата информация. Ако се установи подаване на неистински данни за собствениците, веднага ще бъде уведомявана прокуратурата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика