Новите предложения за борба с прането на пари – театър на сигурността

5399
Новите предложения за борба с прането на пари – театър на сигурността
Снимка: БГНЕС

Серия от критики е събрал публикуваните едва вчера (6 юни) за обществено обсъждане нови изменения на Закона за мерките срещу изпиране на пари (ЗМИП), показа справка на Actualno.com в Портала за обществени консултации на Министерския съвет.

На първо място е посочено предложението за изменение на чл. 35, т. 6. То гласи следното: "..при сложни и необичайно големи сделки или операции, при сделки или операции, които се извършват по необичайни схеми, както и при операции и сделки без явна икономическа или законна цел". Текстът касае случаите, при които се прави комплексна проверка от компетентите органи дали има пране на пари.

Правителството ще прави нов орган за оценка на изпирането на пари

Редовното правителствено заседание днес, 29 май, ще започне в 12:00 часа. На него Министерският съвет ще реши дали да бъде създадена ме...

Именно съждението за сделки без явна икономическа и законна цел кара един от критикуващите да го определи като "бисер". "По какви критерии се определя дали една цел е "явна"? А как се разбира дали е "законна" целта? Корумпираните политици да не би да пишат "плащане на рушвет" в договора или детайлите на плащането", пита потребителят, като добавя, че този текст създава задължение за субективна преценка.

Съответното заключение от този факт е, че ако искаш да си сигурен, че не нарушаваш закона, ще включиш всички финансови операции и ще предвидиш, че те могат да са обект на комплексна проверка. Потребителят изчислява косвения ефект от това – бизнесът плаща повече пари за експерти като счетоводители и консултанти, а това означава и каллкулиране на разход, който трябва да бъде компенсиран. Откъде – от цената на продукта и услугата на съответния бизнес, т.е. клиентите ще платят заради закона, гласи критиката.

Друга иронична критика касае докладът на финансовия министър Владислав Горанов и как приемането на промените не се очаква да засегне негативно хората и компаниите, които са обект на закона. Не е вярно – клиентите на попадащите под законовите разпоредби ще платят повече, защото отговорните пред закона ще трябва да харчат повече, за да го спазят, добавя същият потребител.

Освен това е цитиран и пасаж от частичния доклад за въздействие на промените. "Гореизложеното обосновава невъзможността на този етап да се калкулират и потенциалните разходи от законовите промени". Изречението е част от обясненията относно административната тежест за физическите и юридическите лица заради новите законови текстове. Признава се, че държавата няма изчерпателни данни за посредници в търговията с изкуство и занимаващи се с търговия с виртуални валути. Констатацията на протребителя е: "Най-нагло си признават, че не могат да направят оценка на въздействието".

Евродепутатите настояват за край на "златните" визи, посочиха данъчните убежища в ЕС

Европейският парламент призова държавите-членки на ЕС да ограничат изпирането на пари в блока, като прекратят програмите за продажба на...

Припомняме, че ЗМИП вече предизвика скандал - заради изискването голяма част от фирмите, общините, неправителственият сектор и свободните професии да представят пред ДАНС планове за обучение на служителите си (дори да нямат персонал) как да разпознават и да докладват за мръсни пари. Наложи се спешно да се прави поправка, при това през друг закон - този за боеприпасите. А адвокатите протестираха, че заради закона ги задължават да сътрудничат на ДАНС дори и в случаи, в които става въпрос за техни клиенти т.е. нарушение на адвокатската тайна, което също наложи промяна след серия протести.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика