X
 
 

Идва ли голямо поскъпване на цигари и алкохол заради законова промяна в последния момент?

2894 3
Идва ли голямо поскъпване на цигари и алкохол заради законова промяна в последния момент?
Снимка: iStock/Guliver
Ново поскъпване на цигарите и алкохола се очертава заради промяна през Закона за бюджета за догодина, твърди в. "Сега".

Според публикацията, причината е решение за въвеждане на видеонаблюдение в обектите, в които се произвеждат или съхраняват алкохол и тютюневи изделия. По стар обичай, когато става въпрос за спорна законова промяна, тя минава през преходни и заключителни разпоредби и всъщност изменението е в Закона за акцизите и данъчните складове. А кой е авторът на идеята - не е ясно, защото изменението е формулирано като поправка на работната група към бюджетната комисия. За сметка на това то мина и на второ четене в същата тази комисия. 

Управляващите са склонни да дадат още 5 млн. за заплати на социалните работници

Управляващите направиха реверанс към социалните работници, но не и към специалистите в Агенцията за безопасност на храните и други недо...

Само преди дни при гласуването на промените в данъчните закони за следващата година бюджетната комисия отхвърли първоначалния вариант видеокамери да се монтират в данъчните складове за алкохол. Преди това при обсъждане в Министерския съвет отпадна и видеонаблюдението на тютюневите производители с аргумента, че тази година те вече са включени в международната система за проследяване на всяка кутия цигари от производствената линия до крайния потребител. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова пък уверяваше, че от догодина ще има камери само в складовете за горива, тъй те били най-рискови за укриване на акцизи. След като се види ефектът от тази мярка, може да се прецени дали тя да засегне и складовете за други акцизни стоки.

Не стана ясно защо сега отново се появява намерението производителите на алкохол и цигари да въведат видеонаблюдение. Нито една политическа партия в бюджетната комисия не коментира промяната. Единствено зам.-министърът на финансите Росица Янкова посочи, че постоянният мониторинг в петте големи дестилерии в страната през тази година е довел до ръст на приходите от акциз с милион до два милиона лева повече на месец. Според нея от видеонаблюдението се очаква същият ефект, без да бъдат ангажирани митнически служители, които непрекъснато да проверяват.

С колко точно ще поскъпнат цигари и алкохол, все още е рано да се каже, тъй като трябва да се пресметнат разходите, коментира в. "24 часа". Никой не е пресметнал и колко ще загуби държавният бюджет от свиването на потреблението на акцизни стоки. Алкохолът и цигарите вкарват в хазната близо 3 млрд. лв. годишно. Намаление с между 5 и 10 на сто на легалното потребление би означавало около 200 млн. лв. по-малко приходи, без да се броят ДДС, осигуровки и данък печалба, които компаниите вкарват в бюджета. Според лозаро-винарската камара заради липсата на законодателни решения срещу нелегалния сектор хазната губи годишно над 100 млн. лв. Лозарите твърдят, че над 8 000 субекта произвеждат нелегален алкохол - без регистрация или лиценз.

Възражения

Предлагат по-висок акциз за цигарите през всяка от следващите три години

Повишаване на акциза за цигарите през всяка от следващите три години предлага депутатът от Обединени патриоти Емил Димитров. Идеята му...

"Натоварвате легалния бизнес, докато проблемът с укриването на акциз е в нелегалните производители", заяви Мирослав Каракашев от КРИБ. Той посочи, че българският акцизен сектор е най-контролираният в страната, но въпреки това сега фирмите ще трябва да инвестират милиони левове за камери. В страната има 336 акцизни склада за горива, алкохол и цигари, посочи Каракашев. Инвестицията, която всеки един от тях трябва да направи за монтиране на камери, които да работят 24 часа в денонощието и да отговарят на високи технически изисквания, е равносилна на поставянето на една рамка от тол системата, което е оценено на около 150 млн. лв. без ДДС.

"Минимум 50 млн. лв. ще трябва да платят собствениците на един акцизен склад. В същото време, както става ясно от поправката в приходната и разходната част на бюджета, това ще доведе до 10.1 млн. лв. повече, които, както разбираме, ще отидат за нуждите на Македонския изследователски институт и безплатните детски градини. Никъде другаде по света не може разходите за въвеждане на една мярка да са многократно повече от ефекта от нея", изтъкна Каракашев.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • 0,0005 % данък печалба плати Аппле в 2 0,0005 % данък печалба плати Аппле в преди 2 седмици Профил на трол?
  Ирландия . На всякъде се чудят как да пълнят джобчета на хазната . ЕЦБ дава големите милиярдни кредити на нулева ставка . Всичко онова върви от десетолетия . А положителен ефект , има ли ? Колко е лесно да пълниш дома си с черна технология , от тарифните планове до най-най последен модел хардуъер . А после ? Махмурлук ли ? Не , посещение или от батко или от съдебен изпъдител .
 • Симпатичен и скромен Пекински пор вдовец с огромен жълт и добронамерено пулсиращ ГМО порец 1 Симпатичен и скромен Пекински пор вдовец с огромен жълт и добронамерено пулсиращ ГМО порец преди 2 седмици Профил на трол?
  тва на всеки два месеца ни шлякат с нови закони които ни бъркат в джоба и ше ни ликвидират тъка-ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ.
 • Банкянски каун 1.1 Банкянски каун преди 2 седмици Профил на трол?
  Всеки ден нови данъци за раята,а колкото повече толкова повече!
  : 0 !