Идва ново увеличение на банковите такси

14920
Идва ново увеличение на банковите такси
Снимка: БГНЕС

Нова вълна на повишение на банковите такси се задава от декември. След като големите трезори у нас вдигнаха цените на част от най-използваните от гражданите финансови услуги в началото на октомври, вече се включват и по-малките банки, пише в. "Сега".

ЦКБ, Българо-американска кредитна банка, Токуда банк, Пощенска банка, Първа инвестиционна банка, Интернешънъл асет банк обявиха промени в тарифите си, които влизат в сила през декември. Банка ДСК, която от началото на октомври вече вдигна част от таксите си, готви нови промени от 15 януари 2020 година.

Наближава времето на по-ниските такси за преводи към и от еврозоната

Който превежда пари в държава от еврозоната или прави вноски по кредити към тях, след 15 декември тази година трябва да изисква таксите...

Българо-американска кредитна банка (БАКБ) завишава таксите, които събира по входящи и изходящи преводи във валута, различна от евро. Към банки от ЕС плюс Швейцария и на хартиен носител таксата на тези преводи скача 2.50 на 4 лв., а когато е чрез системата RINGS – от 15 на 20 лв. А ако са чрез виртуална банка – от 10 на 13 лв. Таксата за вътрешнобанков превод се вдига от 1.20 на 1.50 лв.

От 3 декември Първа инвестиционна банка вече ще облага воденето на банкови сметки чрез MyFibank с 2.50 лв. месечно, а когато към тях има дебитна карта – 2 лв. От 3.50 на 4 лева се вдига цената на месечното обслужване на банковия пакет "Моят избор". За същия пакет, но онлайн, таксата се вдига от 3 на 3.50 лева.

Промени ще има и в размера на сумите за касови операции. В момента при внасяне в брой на 5000 лв., или 2500 евро, не се събира комисиона. От декември обаче лимитът пада на 3000 лв. или 1500 евро. Над тази сума ще се събира по 0.1%, а ако е в евро – 0.15%, или минимум 1 евро.

Тарифата на банката за междубанков превод скача от 2.50 на 4 лева. От 25 на 30 лева ще се увеличи услугата чрез системата RINGS. Вдигат се таксите за нареждане от вътрешнобанкови сметки на гише – от 1 на 1.50 лева.

Какви са ползите от намаляването на таксите за банкови преводи в евро?

Банковите преводи в евро от и към България поевтиняват драстично, благодарение на новите правила, приети от Европейския парламент и одо...

Централна кооперативна банка (ЦКБ) е обявила нови промени от 12 декември и още едни от 20 януари догодина. Така например ЦКБ планира да увеличи месечната такса за поддържане на разплащателна сметка без дебитна карта от 2.50 на 2.90 лв., а ако е във валута – от 1.7 на 2 евро. С дебитна карта поскъпването на обслужването на разплащателни сметки ще е по-слабо – от 2.10 на 2.20 лв. и от 1.10 на 1.50 евро, ако е в чуждестранна валута.

Завишават се таксите при касови операции. За внасяне на суми в брой ще се събира 0.15% от сумата над 3000 лв. при сегашни 0.1%. Повече ще се плаща и за теглене на пари в брой от разплащателни, депозитни или спестовни сметки – 2 лв. плюс 0.4% за сумата над 2000 лв. при сегашни 1 лв. плюс 0.3% от сумата над 2000 лв. ЦКБ планира повишение и на таксите за кредитни преводи и директни дебити, както и на таксите по запорирани сметки.

Пощенска банка увеличава таксите за откриване и обслужване на сметки за физическите лица от 18 декември. Не 2 лв., а 2.50 лв. ще струва откриването на разплащателна сметка в офис на банката, а ако е във валута, повишението е от 1 на 1.50 евро. Таксата за обслужване на стандартна разплащателна сметка без дебитна карта се повишава от 2.50 на 3.50 лв. месечно.

Банката повишава таксата и при теглене на суми от разплащателна и спестовна и депозитна сметка – от 0.35% на 0.40% върху сумата. Поскъпват и левовите преводи на каса към други банки, както и вътрешнобанковите преводи – от 1.50 на 2.50 лв.

Заради нови лимити, някои банкови такси поскъпват, други поевтиняват

От вчера, 1 август, вече са в сила наложени от БНБ лимити по отношение на таксите за платежните сметки в България. Заради лимитите, те...

От догодина ДСК ще оскъпи обслужването на разплащателните сметки. Ако към тях има дебитна карта, месечно таксата ще стане 2.30 лв. при сегашни 2 лв., а без дебитна карта – 4 лв. при сегашни 3 лв. По същия начин поскъпват сметки със студентска карта DSK-ISIC, както и специалните сметки на земеделски производители. ДСК в началото на октомври вече оскъпи част от вътрешнобанковите и междубанковите преводи. Банката увеличи и месечната такса за основна дебитна карта Mastercard Space и Visa Space от 3.75 лв. на 4.15 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Пристига първото ядрено гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com