Избраха посредници, които да управляват над 383 млн. лв. по европроекти

2006
Избраха посредници, които да управляват над 383 млн. лв. по европроекти
Снимка: ФМФИБ

Фонд „Мениджър на финансови инструменти в България“ (ФМФИБ) ЕАД избра посредници – Фондове за градско развитие (ФГР), които да управляват ресурс от 383,3 млн. лв.

Посредниците имат ангажимент да осигурят и допълнителен частен ресурс, като сумата, която ще достигне до крайните получатели, се очаква да достигне близо 600 млн. лв. Те ще сключват договори с общини, физически и юридически лица за субсидиране на европроекти на териториален принцип.

Парите от ЕС за сближаване са 9 млрд евро – ще стигнат ли до хората?

На 11 октомври 2018 г. във Велико Търново се проведе информационна среща – дебат на тема "Бъдещето на Кохезионната политика на ЕС...

Фонд градско развитие е инструмент, финансиран от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 – 2020 и се явява продължение на инициативата JESSICA от предходния програмен период. Договорите за избор на посредници са подписани на 20 септември, а вчера са докладвани в Агенцията за обществени поръчки.

Консорциум "Фонд за устойчиви градове" ще управлява проекти в Южна България и в столицата. За проекти в Южна България са предвидени близо 135,5 млн. лв, а за София – 87,4 млн. лева. Консорциумът се състои от Обединена българска банка, фонд „ФЛАГ“, „Фонд за устойчиво градско развитие“ ЕАД и Българска консултантска организация. Спечелената от този консорциум поръчка за посредничество за град София е на стойност близо 10,6 млн. лв. без ДДС, а за Южна България – на стойност 16 664 274 млн. лв.

За територията на Северна България договорът е сключен с „Регионален фонд за градско развитие“ АД, който ще борави с финансов ресурс от 130,4 млн. лв. Водещ акционер с 52% в него е „Сосиете Женерал Експресбанк“ и съакционери: финансова компания „Елана“ (24%) и „Болкан Адвайзърс“ АД (24%). Договорът на дружеството за посредничество е на стойност 8,6 млн. лв. без ДДС.

Фондът „Мениджър на финансови инструменти в България“ е създаден от Министерския съвет като специализирано държавно търговско дружество за управление на финансовите инструменти по шест европейски програми.Всички средства, предвидени в тях, са обединени в общ Фонд на фондовете.

Държавата ще пренасочи европари на изоставащи общини към общини "отличници"

Към общините „отличници“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 ще бъдат преразпределени средства ...

Средствата във Фонда за градско развитие ще представляват заеми с вградени гаранции, насочени към широк кръг потенциални крайни получатели, общини и общински предприятия, частни фирми, публично-частни партньорства, физически лица и други. Отпуснатите финансови ресурси ще подкрепят проекти, подобряващи градската среда, стимулиращи икономически растеж в регионите и допринасящи за повишаване на енергийната ефективност.

Новост за настоящия програмен период е, че финансирането ще обхваща 39 общини, в сравнение със 7 за миналия, а средствата са 5 пъти повече – 353.3 млн. лева. Освен това част от инвестициите са насочени в подкрепа на културното наследство и туризъм в цялата страна.

320,2 млн. лв. от общия публичен ресурс е за финансиране на крайни получатели (в това число възнаграждения за управление) и 33.1 млн. лева са за покриване на загуби на финансовите посредници по предоставено съфинансиране, т.нар. портфейлни гаранции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика