Желязков: 2019-та е трудна за БДЖ, но компанията вече е устойчива

2419
Желязков: 2019-та е трудна за БДЖ, но компанията вече е устойчива
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет внесе, Народното събрание прие част от така важните закони, свързани със сектор Транспорт – Закона за автомобилните превози, Закона за железопътния транспорт, Закона за морските пространства, Закона за пощенските услуги, Закона за електронното управление, Закона за концесиите и т.н., които позволяват по-добра регулация на обществените отношения и по-добро правоприлагане.

Това отчете транспортният министър Росен Желязков по време на последното за годината правителствено заседание.

Европейските държави одобриха пакета Мобилност

Европейските държави одобриха пакета „Мобилност”, който предвижда камионите да се връщат в страната, от която са, на всеки ...

Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ към момента се движи устойчиво – 86% договорени средства, 55% сключени договори, 36% разплатен ресурс. Това позволи в основните направления, железопътна инфраструктура, пътна инфраструктура и столичния метрополитен, да бъдат вложени сериозни капиталовложения. Вие имахте възможността да посетите тунел Железница, уверявам ви, че изпълнението на телекомуникациите и сигнализацията на Пловдив-Бургас върви успешно, Скутар-Оризово върви успешно, сключихме договор и започва реализацията на важния железопътен участък Елин Пелин-Костенец, в частта Елин Пелин-Вакарел.

По отношение на пристанищната инфраструктура, за първи път от десетилетия започнахме голям проект тази година за подобряване на инфраструктурата на Варненското езеро и Белославското езеро. Това е удълбочаването, което ще създаде огромна възможност пред всички пристанищни оператори на територията на най-голямото българско пристанище, да повишат своята конкурентоспособност. Това е вноса и износа на стоки по вода в България.

Развиваме летищната инфраструктура. Въпреки, че не е завършил проектът за концесия на летище София, по общо признание, заедно със законодателната регулация, и с усилията на правителството за реализиране на тази най-голяма открита и прозрачна процедура по уверение на нашите партньори от Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие, вярвам в успешното приключване през следващите месеци на този голям проект.

По отношение на останалите транспортни инфраструктури – завършихме концесионните анализи и предстои внасянето на концесията за летище Пловдив, предстои внасянето на концесиите за останалите пристанища по Черно море – част от Бургас, Варна-Запад, пристанищата по Дунав.

Борисов: ЕК може да предложи други правила за превозите

Европейската комисия е приела на вчерашното си заседание в Страсбург решение за изготвяне на оценка на въздействието и ако е необходимо...

По отношение на операциите, тази година е трудна за БДЖ, така ще бъде и през следващите няколко месеца, но устойчивостта е гарантирана. Усилията бяха положени към по-добро управление, по-добра експлоатация и по-добра ремонтна дейност. На практика, всички договори за ремонти на подвижния състав са реализирани. Няма недостиг на вагони. През следващата година очакваме новите вагони, както и договорите за нов подвижен състав, 10 нови локомотива и не-по-малко от 16 мотриси. Усилията на дружеството са насочени към оптимизация, на практика няма неразплатени задължения към държавата от страна на БДЖ и НКЖИ. Тези дружества са без задължения след близо 10 години, което позволява тяхното преструктуриране, за да може да се осигури устойчивост до 2030 г.

По отношение на останалите политики, искам да ви уверя, че следващата година, както в областта на информационните технологии и съобщенията, така и в областта на незавършените проекти, ще бъде по-добра от тази година, заяви Росен Желязков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com