Калфин: В България населението остарява, а пазарът на труд става по-взискателен

1245
Калфин: В България населението остарява, а пазарът на труд става по-взискателен
Снимка: АБВ

В България населението остарява, а пазарът на труд става по-взискателен към навлизащите на него. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на проведената днес в София конференцията на „Кофас“ на тема "Геополитическите промени и възможности за българския бизнес". Expert.bg е медиен партньор на форума.

Човек не прави една кариера за един живот, но няколко кариери. Това става необходимост, каза още социалният министър. Калфин очерта промените на пазара на труда у нас и в Европа и политиките в тази сфера. По думите му преди работодателите са се надявали на лоялни работници, които да работят цял живот, а сега младите, "започвайки работа вече търсят нови възможности". По време на конференцията за пореден път експерти посочиха нуждата от кадри за пазара на труда като основен проблем за българския бизнес.

Швейцария отваря пазара на труда за българи

Швейцария ще премахне от 1 юни тази година всички ограничения на пазара на труда за румънски и български граждани. Това съобщава Медиа...

"Много са факторите, които променят средата на труда", каза Ивайло Калфин, отбелязвайки новите технологии, глобализацията и други. Има мозъци, които изтичат, работна ръка, която се мести от един континент на труд, мобилността е много висока, каза още той.

Социалният министър цитира изследвания, според които колкото по-бързо се разтваря ножицата на заплащането между нискоквалифицираните и висококвалифицирани служители, толкова по-бързо изчезва средната класа. "Това трябва да се отчита, когато говорим за пазара на труда", каза Калфин.

По думите му средносрочните прогнози до 2020 г. предвиждат значително нарастване на работните места със средно и висше образование. Същевременно в България малко под половината записани в бюрата по труда са хора с ниска квалификация, посочи Калфин. Той обясни, че това ще е проблем в бъдеще за страната и ще породи социални проблеми, маргилизация и трудности за бизнес.

Какво още казаха експертите по време на конференцията за пазара на труд и българската икономика може да прочетете в Expert.bg.

Пазарът на труда се възстановява, но хората, които плащат осигуровки спадат

Пазарът на труда се възстановява в последната година и безработицата намалява. В същото време обаче броят на хората, които реално ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика