КФН не иска да зависи от бюджетни субсидии и затова вдига таксите

1214
КФН не иска да зависи от бюджетни субсидии и затова вдига таксите
Снимка: БГНЕС

На път е да се реализира идеята на Комисията за финансов надзор (КФН) да се самоиздържа от такси от надзираваните дружества. Планира се увеличаване на таксите за застрахователите и пенсионните фондове. Това стана ясно от думите на новия председател на институцията Карина Караиванова, която обеща на медиите, че ще работи открито и в диалог. Идеята вече била обсъдена с представители на инвестиционните посредници, застрахователните и пенсионните дружества.

"В началото сме на законодателна инициатива, според която КФН ще се самоиздържа без субсидия от бюджета. Това е възможно, ако комисията се финансира изцяло от надзорни такси. И след проведени разговори с бизнеса имаме подкрепата им за това", каза Караиванова.

Маринела Петрова стана зам.-финансов министър на мястото на Карина Караиванова

Премиерът Бойко Борисов назначи Маринела Петрова за заместник-министър на финансите на мястото на Карина Караиванова, която днес беше и...

Бюджетът на КФН за 2016 г. е 10,44 млн. лв. Той се формира от три основни източника. Субсидията, заложена в тазгодишния бюджет, е 3,2 млн. лв. Постъпленията от такси, които КФН събира за издаване на лицензи, разрешителни и т.н., са близо 5 млн. лв. (за 2015 г.). Отделно от глоби се събират още 2,3 млн. лв, съобщава в. "Сега".

Ако иска да скъса с бюджетните инжекции, КФН на практика ще трябва да увеличи собствените си приходи, т.е. да вдигне постъпленията от такси с поне 3 млн. лева. Преди десетина дни от Министерството на финансите коментираха, че са запознати с намерението на комисията и че ще го подкрепят, ако поднадзорните дружества са готови да преглътнат вдигането на таксите, пише в. „Сега“.

Не са еднозначни реакциите от страна на бизнеса и експертите. Според анализатори нарастването на административното бреме по принцип е вредно, а значително вдигане на таксите може да доведе до проблеми за някои от по-малките компании. За пенсионните дружества има и друго притеснение, свързано с техните приходи. В КФН по-рано имаха намерение да намалят таксите, които компаниите за допълнително пенсионно осигуряване събират от своите клиенти. Според програмата за постепенно намаляване на таксите, ако днес частните пенсионни дружества взимат до 4,5% от всяка вноска, то през 2017 г. сумата трябва да стане 4,25%. През г. 2018 ще паднат до 4 на сто, за да стигнат до 3,75% през 2019 г.

„За пенсионните дружества ще бъде тежко, но вноските за осигурените няма да се увеличат, те са фиксирани в закона“, коментира шефът на асоциацията на частните пенсионни фондове Никола Абаджиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com