Кирил Петков дава на прокурор договор на ВМЗ-Сопот със сърби от 2018 г

4855
Кирил Петков дава на прокурор договор на ВМЗ-Сопот със сърби от 2018 г
Снимка: БГНЕС

Документацията по договора на ВМЗ-Сопот, със сръбска фирма от август 2018 г., по който не са правени доставки, е изпратена в ДАНС и вече е в прокуратурата. Това съобщи служебният министър на икономиката Кирил Петков на заседанието на парламентарната комисия за ревизия, чийто председател е Мая Манолова, предаде 24 часа.

Манолова съобщи, че по договора ВМЗ авансово са превели 10,2 млн. долара, като е било предвидено след 60 дни да бъде получена продукция, но това трета година не се случва, а информацията по сделката е засекретена. Според публична информация разплащането е станало по нареждане на министъра на икономиката или председателя на Министерския съвет и ставало дума за такса "спокойствие".

Кирил Петков не може да уволни шефове в завода в Сопот, отговориха от Държавната консолидационна компания

Уравителните органи на Държавната консолидационна компания (ДКК) и дъщерните му дружества могат да се назначават единствено чрез специа...

"Мисля, че ние като принципал сме направили нужното, за да защитим интереса, но за мен много по-важно е да има прозрачен конкурс за назначаване на новия борд, предприятието да продължава да работи максимално добре", заяви Петков и повтори, че през следващите месеци дружеството, което сега е към Държавната консолидационна компания, трябва да премине директно към Министерството на икономиката. "Моята надежда е, че другата седмица вече ще сме в контрола на ДКК, което ще ни даде и още по-експедитивно действие за ВМЗ", допълни министърът.

Манолова съобщи, че ще се поиска информация по темата от дружеството и на следващо заседание на комисията проблемите отново ще бъдат обсъдени. Министър Петков подробно разказа предприетите от ведомството действия по тази сделка на ВМЗСопот. Той посетил дружеството, за да се информира на място. За да се засили контролът в дружеството, е предложено в борда на ВМЗ да има двама прокуристи, които да проверят случая и да предоставят независима информация, което обаче не е било одобрено с аргумента, че решението трябва да се вземе от ДКК като директен собственик на дружеството.

От ДКК е било посочено, че не виждат проблем с назначаването на прокуристи, но на следващо заседание на борда отново това не е било гласувано. Министърът съобщи, че е имало повторно посещение в дружеството. Тогава ни беше казано и от КТ "Подкрепа", че ако бордът не бъде освободен поради влошеното финансово състояние на ВМЗ, ще свалят доверието, каза министърът. Той съобщи, че ДКК е обявила нов конкурс за нов борд, който ще бъде абсолютно прозрачен. Петков даде висока оценка за дружеството като цяло. Има страхотна техника и оборудване вътре и голямата опасност за мен е да имаме типичния за българския преход вариант - фирми на входа и на изхода. Не знам дали е така, но ако има такъв риск, то има един страхотен държавен актив, който ще работи за някой друг, заяви министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Хампарцумян: Безплодни са усилията да регулираме цената на хляба дългосрочно

ОИСР с изненадваща прогноза за българската икономика

Разрешенията за строеж на нови жилищни сгради се увеличават в началото на годината

"Разумна мярка, която трябва да стане постоянна": Мариана Кукушева за нулевото ДДС на хляба и брашното

Световни лидери в строителството на енергийната инфраструктура искат да изграждат Вертикалния газов коридор у нас

Преобразуването на опасни отпадъци в ресурси: Възможно ли е?

От изгодни технологични решения до ежедневни навици: Как да намалим своята екологична следа?

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика