КНСБ иска НСТС с премиера, КТ Подкрепа говорили с Борисов за болничните - без резултат

3386
КНСБ иска НСТС с премиера, КТ Подкрепа говорили с Борисов за болничните - без резултат
Снимка: БГНЕС

КНСБ настоява за спешна среща с премиера Бойко Борисов и спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество  с негово участие по повод предложенията първия ден от болничния лист да не се плаща. Това пише в позиция на сидниката, разпространена до медиите.

Позицията на Конфедерацията на независимите синдикати в България е относно решението на коалиционния съвет на управляващите от 14 ноември 2019 г. първият ден от болничния да е за сметка на работещите.

Статистиката на НОИ за болничните не показва колосално увеличение

Много малко е увеличението на изплащаните от НОИ болнични т.е. от четвъртия ден нататък, сочи статистиката на осигурителния институт.&n...

"Твърдението на някои работодателски организации, че между 1/3 и 2/3 от болничните листове, които са с продължителност до 3 дни, са фалшиви, защото работещите ги използват за удължаване на почивките преди или след празнични дни или за извършване на лична и селскостопанска дейност, не са основателни.

Статистиката на НОИ показва, че за 2018 г. болничните листове с продължителност до 3 дни, които се плащат само от работодателите, се равняват на 55 хил. дни (0,31%) от общо изплатени в страната 18 млн. дни. Най-голям принос - приблизително 58,5 % от общото нарастване на изплатените дни за последните 5 г., имат болничните с продължителност от 15 до 30 календарни дни, следвани от тези между 8 и 14 дни - 19,7%.", обясняват от КНСБ.

Взетото по този начин решение на коалиционния съвет на управляващите заобикаля по груб начин законово регламентирания тристранен диалог, чрез който трябва да се решават всички социално-икономически въпроси, се посочва още в позицията.

По същият повод КТ Подкрепа - другият голям синдикат в страната, вече обяви, че е готов на бойкот на заседанията на съвета за тристранно сътрудничество.

Велев за болничните: Коректните ще спечелят, човек боледува един път в годината

Болният щял да спечели, ако не получава обезщетение за първия ден от болничния си, продължава да твърди председателят на АИКБ Васил Вел...

Оказа се, че премиерът Бойко Борисов е разговарял по телефона с председателят на КТ Подкрепа Димитър Манолов. За това съобщи пред БНТ Ваня Григорова от синдикалната организация.

По думите й "четири дни премиерът се кри, от четврътък това предложение на управляващите е факт. Едва вчера той разговаря с г-н Манолов. Няма никакво решение, искал е да го чуе, защо смятаме, че това няма да работи. Ако имаше наистина добронамерено желание да разбере нашите аргументи, можеше да го направи преди това. Преди да се изпокараме с работодатели."

Няма уговорена среща. Имало е предварителен разговор само. Чакаме да видим дали до сряда някой ще внесе това предложение като поправка в Закона за ДОО. Ваня Григорова отрече думите на председателя на НС Цвета Караниколова, че се водят разговори по темата със синдикати. По думите й такива в момента няма. "Стига някой да ни покани, ще отидем и  ще кажем всичките си аргументи"

Вчера двата синдиката заплашиха правителството с общ национален протест в края на ноември, ако правителството остави тази идея да залегне в бюджет 2020. Днес се очаква лидерите на организациите да се срещнат и да определят какви точно ще бъдат действията им от тук нататък. Дали ще останат на вариант учителски и синдикален протест в края на месеца или ще предприемат серия от по-малки протести на жълтите павета още тази седмица.

Синдикатите с протест в края на ноември заради болничните

КНСБ и КТ "Подкрепа" подготвят общ национален протест пред парламента в края на месец ноември, ако управляващите не оттеглят предложени...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика