X
 
 

Ананиев без позиция за болничните, отбягна и въпрос дали ще се събират такси за преглед на деца

1574 3
Ананиев без позиция за болничните, отбягна и въпрос дали ще се събират такси за преглед на деца
Снимка: БГНЕС
В кулоарите на парламента здравният министър Ананиев проговори по превърналата се в основна тема за скандалното предложение първият ден от болнични да не се плаща. Той обаче така и не изрази категорична позиция, а само отчете създалото се напрежение.

"Вижда се, че има напрежение с болничните. Трябва да видим анализите, на базата на които е направено това предложение и тогава мога да коментирам. При всички случаи се вижда, че има определено напрежение. Няма единно становище по този въпрос“, каза Ананиев.

Във връзка с идеята децата да заплащат 1 лв. такса за преглед, министърът посочи, че това е разглеждано на коалиционния съвет.

Не съм виждал текстовете, не съм виждал мотивите. Не съм виждал анализа. Не мога да кажа еднозначно“, допълни още Ананиев.

ГЕРБ и Обединени патриоти вече съвместно шикалкавят относно отговорността за болничните

Нито "Патриотите", нито ГЕРБ си признават от коя партия идва предложението да отпадне обезщетението за първия ден от болничните. В съвм...

По повод случай с починало дете, министърът изрази съболезнования към родителите.

Назначил съм незабавна проверка в трите болници, през които детето е минало. До сряда трябва да ми докладват и ако се установи нарушение,ще има наказани“, подчерта още Ананиев.

Той обясни, че детето първо е постъпило в Детската педиатрия, след това е преминало през Правителствена, т.е. Болница „Лозенец“, там са изписали домашно лечение, влошава се, връща се в детската болница. След което по спешност детето е преведено в "Пирогов", където е починало.

По време на парламентарния контрол, Ананиев коментира темата за отпадането на изискването за участие в съставите на ТЕЛК на специалисти по всички профили на заболяванията. Той посочи, че това е оптимизирало работата в ТЕЛК.

„Практиката до приемането на изискването за участие в експертизата на лекар по профила на заболяването, въведена през август 2018 г. не доказва наличие на проблеми при освидетелстването на лицата.

Дете почина след прием в няколко болници

3-годишно дете е починало на 14 ноември.  Детето първо е постъпило в Детската педиатрия, там след това са го изпратили в Правител...

По тази причина считам, че отпадането на изискването за участие в съставите на ТЕЛК на специалисти по всички профили на заболяванията не само не влошава работата на комисиите, но и оптимизира изискванията към тяхното окомплектоване в съответствие на потребностите и възможностите.“, заяви Кирил Ананиев в отговор на депутатски въпрос.

Във връзка с възнагражденията на работещите в ТЕЛК министърът уточни, че те се определят от ръководството на съответното лечебно заведение и това е регламентирано със Закона за лечебните заведения.

Той допълни, че с промяна в Закона за здравето е дадена възможност на лекарите от съставите на ТЕЛК да упражняват същевременно и медицинската си професия и това им формира по-големи възнаграждения.

Заплатите на служителите в Регионалните здравни инспекции са регламентирани с Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, припомни министърът.

В проекта на бюджет за 2020 г. са предвидени средствата за увеличение на възнагражденията на работещите в системата на спешната медицинска помощ, в съответствие с приетата от МС „Концепция за развитие на спешната помощ в Република България 2014-2020 г.“, каза още министърът.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 3 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
    Влади Горанов и Менда какво друго могат да измислят? Докато не накарат хората съвсем да се радикализират и да излязат по улиците, няма да мирясат!
  • Анонимен 2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
    Тоя бакалин Анани вуйчо ли, чичо ли беше на Горановия?! Въобще при БКП-БОКо и ДС-Ванче караТърбух има само ЦИГAHИИ (от репертоара на Замфир Яшар - Тато) и ПEДPACTИИ (от Пънчо Кубъдъбъ - Бато авджията)!
  • Втори Барни Ръбъл 1 Втори Барни Ръбъл преди 3 седмици Профил на трол?
    Некадърен Главок ! Здравеопазване, ... да ама друг път .
Последно в Актуално