Синдикатите с протест в края на ноември заради болничните

3328
Синдикатите с протест в края на ноември заради болничните
Снимка: БГНЕС

КНСБ и КТ "Подкрепа" подготвят общ национален протест пред парламента в края на месец ноември, ако управляващите не оттеглят предложението си да не се заплаща първият ден от болничните. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров след спешна среща с лидерите на федерациите членки на Конфедерацията. Предстоят срещи на стачните комитети на двата синдиката, съобщи БНР.

"Ако подобно предложение трябва да се внесе през закона за бюджета на ДОО – крайният срок е утре. Ако управляващите решат да го внесат като отделен ЗИД с две четения или през друг закон, чиито краен срок е също тази седмица. С оглед на тези срокове, нашето финално действие е към края на месеца", обясни лидерът на КНСБ.

Синдикатите заплашиха с напускане на НСТС и протест заради болничните

КТ “Подкрепа” е готова да напусне Националния съвет за тристранно сътрудничество и да организира масов национален работниче...

Засега няма никаква реакция от премиера или официалните лица. Заявки за разговори към момента не сме получили. Междувременно ние продължаваме координацията между структурите в страната, обясни Димитров. „Информацията, която получаваме е с нарастваща тревога. Хората по никакъв начин не приемат подобно предложение и са готови на радикални действия“, предупреди той.

"И готвим съвместна национална акция, ако няма обратно действие от Коалиционния съвет, а то ще стане ясно в следващите няколко дни. Ние ориентираме своето финално действие - за каква протестна демонстрация и по какъв начин ще мобилизираме хората към края на месеца, но отправяме апел към всички български работници и служители да се мобилизират и да бъдат готови за участие в това национално действие. Казахме ясно двамата с Манолов, това няма да стане. С преговори, с аргументи, на масата на разума или от улицата, няма да го допуснем да се случи", каза Пламен Димитров.

От синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" обявиха, че започват подготовка за национални протестни и стачни действия, които ще затворят образователните институции, ако бъде прието предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Вчера от Конфедерацията на труда “Подкрепа“ вече обявиха готовност да напуснат Националния съвет за тристранно сътрудничество, защото се оказва, че постигнатото там е без значение.

Експерт: Болничният може да свали правителството

„Този път българинът няма да мълчи“, заяви пред БНР икономистът Мика Зайкова за идеята първият ден от болничния да е изцяло...

"Намерението на държавата доказва, че националният социален диалог е незначим и неефективен, генериращ фиктивни политики. Ако бъде приета тази мярка, хиляди учители ще бъдат принудени да ходят болни на работа, което поставя под огромна опасност българските деца и ученици", се казва в позицията на синдиката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг
Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Времето не е подходящо за туризъм, тъй като облачността е много ниска. Това съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС).  Още: Внимание:...