X
 
 

Синдикатите с протест в края на ноември заради болничните

2123 11
Синдикатите с протест в края на ноември заради болничните
Снимка: БГНЕС
КНСБ и КТ "Подкрепа" подготвят общ национален протест пред парламента в края на месец ноември, ако управляващите не оттеглят предложението си да не се заплаща първият ден от болничните. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров след спешна среща с лидерите на федерациите членки на Конфедерацията. Предстоят срещи на стачните комитети на двата синдиката, съобщи БНР.

"Ако подобно предложение трябва да се внесе през закона за бюджета на ДОО – крайният срок е утре. Ако управляващите решат да го внесат като отделен ЗИД с две четения или през друг закон, чиито краен срок е също тази седмица. С оглед на тези срокове, нашето финално действие е към края на месеца", обясни лидерът на КНСБ.

Синдикатите заплашиха с напускане на НСТС и протест заради болничните

КТ “Подкрепа” е готова да напусне Националния съвет за тристранно сътрудничество и да организира масов национален работниче...

Засега няма никаква реакция от премиера или официалните лица. Заявки за разговори към момента не сме получили. Междувременно ние продължаваме координацията между структурите в страната, обясни Димитров. „Информацията, която получаваме е с нарастваща тревога. Хората по никакъв начин не приемат подобно предложение и са готови на радикални действия“, предупреди той.

"И готвим съвместна национална акция, ако няма обратно действие от Коалиционния съвет, а то ще стане ясно в следващите няколко дни. Ние ориентираме своето финално действие - за каква протестна демонстрация и по какъв начин ще мобилизираме хората към края на месеца, но отправяме апел към всички български работници и служители да се мобилизират и да бъдат готови за участие в това национално действие. Казахме ясно двамата с Манолов, това няма да стане. С преговори, с аргументи, на масата на разума или от улицата, няма да го допуснем да се случи", каза Пламен Димитров.

От синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" обявиха, че започват подготовка за национални протестни и стачни действия, които ще затворят образователните институции, ако бъде прието предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Вчера от Конфедерацията на труда “Подкрепа“ вече обявиха готовност да напуснат Националния съвет за тристранно сътрудничество, защото се оказва, че постигнатото там е без значение.

Експерт: Болничният може да свали правителството

„Този път българинът няма да мълчи“, заяви пред БНР икономистът Мика Зайкова за идеята първият ден от болничния да е изцяло...

"Намерението на държавата доказва, че националният социален диалог е незначим и неефективен, генериращ фиктивни политики. Ако бъде приета тази мярка, хиляди учители ще бъдат принудени да ходят болни на работа, което поставя под огромна опасност българските деца и ученици", се казва в позицията на синдиката.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Ехо 6 Ехо преди 3 седмици Профил на трол?
  В коя година през ноември?
 • мълчаливата рибака братчедка на златната рибка 5 мълчаливата рибака братчедка на златната рибка преди 3 седмици Профил на трол?
  Грешка! Българинът си мълчи за всичко. И това се знае от управляващите и се злоупотребява все повече.
 • Анонимен 4 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Дали не редно да останат без диплома 2-3 лекари и системата ще се оправи, но лобито е силно.
 • Истината най много боли 4.1 Истината най много боли преди 3 седмици Профил на трол?
  Нали всички си плащаме за тия болнични. Я да теглим чертата на една проста сметка. Внесените пари на работниците по осигуровките повече ли са от изплатените? Май има фирми, които нищо не внасят, но получават пари. Тях защо не ги проверявате, а ще пренесете наказанието, върху тези, които не злоупотребяват? Парите и без това не стигат, дайте да одерем човека, когато е в най-голяма нужда! Браво на виж още ›› вас, другарю финансов министър
  : 0 !
 • Мълчанието на агнетата 3 Мълчанието на агнетата преди 3 седмици Профил на трол?
  Великите работодатели са се срастнали в единна мафиотска структура с държавата. Те мразят нас работниците (и клиентите си мразят). Вместо работодателите да искат държавата да си влезе във функциите и да изплаща обезщетенията за нетрудоспособност, те си правят картелче и решават да ощетят абсолютно всеки, който се разболее. Кокло му е да кажат, че болничните са фалшиви. Я извадете статистика за виж още ›› държавната администрация, където всички имат по 100 дни отпуска, защото никога не я ползват. Я да видим как се издават медицински експертизи, ТЕЛК-ове, които точат държавата с десетилетия и стотици милиони левове?
 • наблюдател от ООН 3.1 наблюдател от ООН преди 3 седмици Профил на трол?
  В Австрия първите две седмици болничен са за сметка на работодателя. Не е зле да се приложи подобен европейски модел и в България.
  : 0 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  И само да допълня, във фифирмата в, която работя, може да си вземеш 2 дена отпуск без никакви документи, само казваш, че си болен, а от 3тият ден вече се иска документ от лекар.....та явно тия глупости, киойто ги говорят за чужбина, не са валидни за всяка страна и всяка фирма...
  : 0 !
 • Баце...финасиста ти заби нож в гърба!!!Взимай мерки!!! 2 Баце...финасиста ти заби нож в гърба!!!Взимай мерки!!! преди 3 седмици Профил на трол?
  При добри икономически показатели сам да си набуташ изодзади вибратор/стачки и демонстрации/ е меко казано САДО-МАЗО....Евала на инициатора/финансовия мЕнистЕр?!!!!
 • майтап Уили 2.1 майтап Уили преди 3 седмици Профил на трол?
  Аз предлагам първият месец на всяка година работещите да не плащат данъци на държавата....защото имало данъчни измами!!!!
  : 0 !
 • Ал;ьоууу...Бацеее...шибни му един зад вратъ на финансовия мЕнистЕр!!! 1 Ал;ьоууу...Бацеее...шибни му един зад вратъ на финансовия мЕнистЕр!!! преди 3 седмици Профил на трол?
  Те така се бута правителство!!!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Какво има тук да се спори изобщо?! Всеки, който е обръщал внимание на фиша си - бил той електронен или хартиен( ако има все още такива), е видял: Осигуровки: 1.фонд "Общо заболяване и майчинство); 2. Фонд "Трудова злополука" ..... останалите няма да ги изброявам. СЛЕД като ВСЕКИ месец ми се удържат пари за "общо заболяване", което определено НЕ ползвам всеки месец, какво има тук да се спори? виж още ›› ! И кой е този, който иска да ми прибира парите всеки месец, но да не ми плаща в случаите, когато ми се наложи да ползвам болничен?! Имало злоупотреби - има със сигурност! Но нали за това плащаме едни заплати на една купа "отговорни и контролни институции"?!
  : 0 !
Последно в Актуално