КНСБ подкрепя влизането в еврозоната

1227
КНСБ подкрепя влизането в еврозоната
Снимка: БГНЕС

Влизането в еврозоната или в чакалнята няма да бъдат пречка за продължаващото ускорено развитие на увеличаването на заплатите в България и доходите от труд.

Това каза президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и член на Икономическия и социален съвет (ИСС) Пламен Димитров на пресконференция относно присъединяването на България към ERM II и Еврозоната.

Юнкер: България не е напреднала достатъчно, за да влезе в еврозоната

Не съм казвал, че България трябва да стане член на еврозоната утре в 12 часа, а казвам, че България е на добър път. Нещата не са достат...

„По тази тема сред социалните партньори има съгласие не от вчера. Общата ни единна позиция, че информираността в обществото и максималната мобилизация на всички фактори, икономически, политически, социални и обществени, трябва да бъдат общата ни цел“, отбеляза Пламен Димитров. Той даде примери с присъединяването на страните от Балтийския регион. По думите му при влизането си в чакалнята на еврозоната Латвия е била с ниво на конвергенция под 50%, докато България в момента е малко над това равнище.

„Нивото на конвергенция представлява БВП на глава от населението изведен през паритета на покупателната способност спрямо средноевропейския. То оказва къде се намира дадената държава в общия конвергентен процес“, уточни Пламен Димитров. „Това показва, че България като степен на развитост и конвергираност всъщност е на нивото на Латвия, която тя е кандидатствала и влязла в еврозоната“, посочи той, като отбеляза, че именно Балтийските държави са престояли най-много в еврозоната – между 7 и 10 години и изрази умерен оптимизъм, че за България този срок ще е по-кратък.

Пламен Димитров обясни, че при Латвия за десетте години в чакалнята нивото на конвергенция се е повишило с 12 пункта до 62%, докато при Литва, която е последната приета в еврозоната страната, от 53 във влизането в чакалнята се е повишило на 75 до влизането в зоната, тоест с 22 пункта.

„Тези числа кореспондират с доходите. Казвам това, за да обясня, че очакването или целта България, която сега е с малко над 50% да достигне поне 60% преди влизането в еврозоната, са постижими и съвсем логично могат да бъдат заложени като индикатори за съответните политики на правителствата“, посочи Пламен Димитров, цитиран от Фокус.

Кандидатстваме за чакалнята на еврозоната до средата на 2018 г.

Очаква се България да кандидатства за присъединяване към Европейския валутен механизъм, известен като ERM-2, до юни тази година като ...

„Има скептици, които казват, че еврозоната, ще стегне доходите. Тези показатели опровергават, че еврозоната няма да позволи ускорено нарастване на доходите. За нас това е много важен извод, че няма да бъде пречка, нито влизането в еврозоната, нито в чакалнята за продължаващото ускорено развитие на увеличаването на заплатите в България и доходите от труд“, каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика