Колко ще струва ремонтът на АМ "Тракия" в отсечката Чирпан - Стара Загора?

8718
Колко ще струва ремонтът на АМ "Тракия" в отсечката Чирпан - Стара Загора?
Снимка: АПИ

Ремонтът на опасния участък от магистрала “Тракия” между Чирпан и Стара Загора все пак ще започне тази есен и ще струва 90 милиона лева само за едното платно. Той обаче ще се прави парче по парче и платно по платно. Това съобщиха от АПИ.

Няма да има обществена поръчка, а ремонтът ще се прави от фирмата, която поддържа този пътен участък и има 4-годишен договор за тази дейност. Това е държавната фирма “Автомагистрали”, която е длъжна по силата на договора си да почиства снега по цялата магистрала зимно време и да извършва текущите ремонти по нея през останалите сезони.

Верижна катастрофа на АМ Тракия край София

Верижна катастрофа между товарен автомобил и три леки коли е станала на АМ "Тракия" в посока Пловдив при 2 км, съобщава Агенция "Фокус"...

В този участък две от трите ленти са се нагънали, ограничението на скоростта е 90 км в час и на практика движението е само в крайната лява лента, тъй като водачите избягват другите две.

Ремонтът трябваше да почне през втората половина на септември, но по думите на члена на управителния съвет на агенцията Иван Досев се разбира, че той ще започне през октомври, пише 24 часа.

“Ако трябва да правим цялостен ремонт на този пътен участък, ще се наложи да го затворим целия. Затова ремонтът ще е отсечка по отсечка и платно по платно, като се прави всичко възможно движението по него да продължи”, каза инж. Досев.

След като това платно бъде поправено, най-вероятно догодина ще се прави ремонт и на другото в посока Бургас - София.

Според експерти, освен че асфалтът е нагънат, участъкът е и опасен по друга причина - почвата е прекалено влажна и няма достатъчно добро отводняване, така че има голяма вероятност някой ден цялата магистрала да потъне в тази си част.

Ремонтират опасния мост на АМ Тракия край Ихтиман

Ден, след като парче бетон падна върху автомобил под мост на АМ "Тракия" – от Агенция "Пътна инфраструктура" вече са вписали съор...

От АПИ вчера не можаха да отговорят какво налага стойността на ремонта да е толкова висока - 90 млн. лв. за 52 километра, при положение че самото строителство преди повече от 15 години е било 104 млн. лв. с ДДС, но и за двете платна.

Преди няколко месеца в отговор на парламентарно питане регионалният министър Петя Аврамова каза, че прогнозната стойност на ремонта е 89 млн. лв., като 70 млн. лв. от тези пари са за пътя, 15 милиона - за мантинели, и още 4 млн. за нова маркировка.

Преди няколко години тогавашният регионален министър Лиляна Павлова каза също в парламента, че ремонтът на участъка Чирпан - Стара Загора от магистрала “Тракия” ще струва към 40-50 млн. лв. Най-вероятно тогава се е имало предвид само подмяна на най-горния износващ слой асфалт, докато сега се налага цялостна подмяна на настилките.

Този участък от магистрала “Тракия” влезе в експлоатация още през 2007 г. и бе изграден от фирма от състава на “Трейс Груп Холд” по стар държавен проект. При строителството му площите се оказали бивши оризища с много влажна почва и изпълнителят е поискал проектът да се промени. Тогавашната Пътна агенция, чийто шеф по онова време бе Веселин Георгиев, е отказала.

 

Километрични опашки се образуваха по АМ Тракия

По автомагистрала Тракия на 126 км в посока Бургас, има километрични опашки. Движението се регулира от служители на Пътна полиция. Пре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕК одобри за финансиране проект на икономическото министерство

Гърция повиши минималната заплата

БДЖ взе 76 модернизирани вагона от Германия (СНИМКИ)

tbi bank направи първо тримесечно купонно плащане за облигациите, издадени в края на 2023 г.

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика