КТ "Подкрепа" подготвя законодателни промени за нощния труд

2981
КТ "Подкрепа" подготвя законодателни промени за нощния труд
Снимка: БГНЕС

КТ "Подкрепа" подготвя законодателни промени, които да регламентират по-високо заплащане и по-добри условия за нощния труд.

Предложенията ще бъдат представени на властта с началото на новия политически сезон през есента, съобщи президентът на синдиката Димитър Манолов.

КТ "Подкрепа" е против видеонаблюдението детски градини и училища

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" се обяви против видеонаблюдението в образователните институции. Българският учител не е престъ...

Повече от 400 000 българи полагат нощен труд, в повечето случаи съчетан и с извънреден, което вече е и предпоставка за трудови злополуки и завишен травматизъм.

Синдикатът настоява допълнителното възнаграждение за всеки час работа от 22.00 до 6.00 часа сутринта да стане от 25 стотинки на 2, 55 лв. Сега действащата ставка не е променяна от 10 години, когато минималната работна заплата е била 180 лева срещу 510 в момента, но подчертават, че проблемът не се изчерпва само с парите.

"За 10 години минималната работна заплата е скочила повече от два пъти, да не кажа три пъти, и понеже нощният труд винаги се измерва с минималната работна заплата, дори най-малкото този фактор ни кара към преосмисляне на това", посочи президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Директорът на Инспекцията по труда Румяна Михайлова назова най-честите нарушения на работодателите при полагането на нощен труд:

"Укриването на часовете нощен труд се доказва там, където има стремеж към улавяне, абсолютно нерегламентиране, не само на работа през нощта, но на работа без договори и какво ли не още".

КТ Подкрепа иска поскъпване на въглищата от Мини Марица-изток

КТ Подкрепа поиска спешно увеличение на цената на въглищата, добивани от Мини Марица-изток с поне 15%. Това ще доведе до вдигане на цен...

В подкрепа на кампанията, която синдикатът обяви, вече стартира и подписка сред всички работещи, която продължава.

Като съорганизатор на форума от Фондация "Фридрих Еберт" съпоставиха данните за България с тези за Германия. Директорът д-р Хелене Кортлендер обясни, че, за разлика от българите, броят на германците, които работят нощен труд, непрекъснато расте, но също така и заплащането им е в пъти по-високо:

"Германската нормативна уредба на нощния труд не е много изчерпателна и точна. Там се казва, че се дължи адекватна компенсиране на служителите както под формата на материално заплащане, така и под формата на почивка. Конкретното разписване на тези компенсации си оставаше в колективните трудови договори, но ако те не уреждат тези условия, то тогава съдът е органът, който трябва да се произнася. И така през 2015 година Федералният съд по трудовите въпроси издаде ключови решения – на работниците да се дължи 25% надбавка за нощен труд, а в случай че той се полага постоянно, тази добавка е в размер на 30%. Социалните партньори могат да увеличат тази надбавка в колективните трудови договори".

За разлика от Германия у нас законодателството ясно разписва, посочи Калина Петкова от Министерството на труда и социалната политика, предаде БНР.

"Всички проблеми, които се отнасят до условията на труд, трябва да се решават след консултиране с работниците и служителите", допълни тя.

КТ "Подкрепа": Протестите в "Пирогов" вече са безсмислени и се ползват за лични интереси

Продължаващите протести в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов” са изчерпали своя смисъл и могат да донесат само нежелани ефекти вместо ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика