КЗК забрани и на Еврохолд да купи ЧЕЗ

3209
КЗК забрани и на Еврохолд да купи ЧЕЗ
Снимка: ЧЕЗ

Комисията за защита на конкуренцията забрани на Еврохолд България да придобие активите на ЧЕЗ в България. Регулаторът задълбочено проучваше сделката през последните 2 седмици.

Като причина за забраната е посочена застрахователната дейност на холдинга. "Нотифицираната сделка ще породи конгломератни ефекти на застрахователния пазар и на електроенергийния сектор", твърдят от КЗК.

"Еврохолд" обяви кога очаква да приключи сделката за ЧЕЗ

Най-големият публичен холдинг в България "Еврохолд" АД иска да купи активите на ЧЕЗ в Румъния. Това съобщиха от ръководството на дружес...

"Планираната сделка ще доведе до съществено увеличаване пазарната мощ на концентриращите се предприятия, които ще имат възможност да действат в значителна степен независимо от своите конкуренти", посочват от регулатора.

Макар двата бизнеса да нямат нищо общо по същество, КЗК смята, че застрахователят може да злоупотребява с положението си и да удари конкурентите на ЧЕЗ на свободния пазар на ток, тъй като за да участва на енергийната борса търговецът "ЧЕЗ Трейд", а и "ЧЕЗ Електро" имат нужда от застраховки гаранции по сделките.

Отделно възобновяемите енергийни централи трябва да предоставят обезпечения в държавния Фонд "Сигурност на електроенергийната система", тъй като той покрива разликата между постиганите от тях цени на борсата, където са длъжни да продават тока си, и преференциалните, определени от енергийния регулатор.

В същото време притежаваното от "Еврохолд" застрахователно дружество "Евроинс" държи близо 43 на сто от пазара на издаваните застраховки по гаранции в България.

Според регулатора сделката между "Еврохолд" и ЧЕЗ представлява заплаха за конкуренцията именно заради участието на дружествата на борсата за ток и нуждата им да предоставят пред оператора – "Българска независима енергийна борса" (БНЕБ) застраховки гаранции по сделките.

Еврохолд внесе още документи в КЗК за сделката с ЧЕЗ

Във връзка с решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да извърши задълбочено проучване на придобиването на компаниите на...

Въз основа на цялостния анализ Комисията заключава, че обединяването на опита, икономическия ресурс и пазарните позиции на концентриращите се предприятия в електроенергийния и застрахователния сектори създава предпоставки нотифицираната сделка да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група и значително възпрепятстване на ефективната конкуренция на съответните пазари.

"Еврохолд приема решението на КЗК като позитивна оценка за финансовата мощ на холдинга и като потвърждение за възможностите на компанията да реализира мащабни придобивания. Това е още един аргумент холдингът да продължи да следва своята стратегия за развитие", посочват от холдинга в позиция за решението на КЗК.

Холдингът изглеждаше напълно убеден, че ще сделката ще бъде разрешена от регулатора, но Комисията изглежда беше на друго мнение. След като 3 месеца бавеше прегледа на документите по придобиването, едва броени дни след старта на процедурата КЗК обяви, че започва "задълбочено проучване". Този процес по принцип отнема 4 месеца и трудно може да се намери случай, в който да е прилаган. КЗК обаче го приключи учудващо бързо - само за 10 дни.

"Еврохолд оценява високо усилията на КЗК да извърши задълбочено проучване на придобиването за рекордно кратък срок - 10 работни дни. Холдингът вярва, че до решението е достигнато след внимателен прочит и задълбочен анализ на всички факти и обстоятелства", коментират от дружеството с доза ирония.

"Решението на КЗК несъмнено допринася за това всеки настоящ или бъдещ инвеститор в българската икономика (купувач или продавач) да има необходимото доверие в българския регулатор и по този начин да има пълна прогнозируемост на инвестиционните си планове", заключават от холдинга.

КЗК започва производство за придобиване на ЧЕЗ от „Еврохолд България“ АД

„Еврохолд България“ АД смята да осъществи концентрация чрез придобиване на непряк едноличен контрол върху дружествата на ЧЕ...

По-нататъшните стъпки на холдинга по сделката и инвестиционната му страгегия в енергетиката ще бъдат определени от надзорния съвет.

Решението на КЗК може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Административен съд - София област.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика