Малко над 9 километра от АМ "Хемус" ще се строят за над 900 дни

1476
Малко над 9 километра от АМ "Хемус" ще се строят за над 900 дни
Снимка: АПИ

910 дни е срокът за изпълнение на обществената поръчка за изграждане на участъка между пътен възел "Ябланица" и пътен възел "Боаза" от автомагистрала "Хемус", който е с дължина 9,3 километра. От тях 180 дни са за проектиране, а 730 дни са за изграждане на обекта. Това стана ясно днес (19 юли) при подписването на договорите за строителство и строителен надзор на обекта, което се проведе в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Изпълнител на проекта е консорциума "ХВП Ябланица" ДЗЗД, в който участват "Хидрострой" АД, "Водстрой 98" АД и "Пътстрой Бургас" ЕООД. Стойността на договора е 54 990 000 лв. без ДДС. Строителният надзор на участъка между п.в. "Ябланица" и п.в. "Боаза" е възложен на ДЗЗД "Консултанти Хемус 1 – 2016". В дружеството участват "ПИ ЕС Консулт" ЕООД, "Евроконсулт" АД и "Строл-1000" АД. Стойността на договора е 595 899,10 лв. без ДДС.

Избран е строителят на поредния участък от АМ "Хемус"

Вече е ясно кой ще построи участъкът от АМ "Хемус" между участъкът между пътните възли "Белокопитово" и "Буховци" в посока Търговище. У...

Подписването на договорите за проектиране и строителство и за строителен надзор на 9,3 км от автомагистрала „Хемус“ е важно не само за Северна България, но и за цялата страна, коментира министър Нанков. За участъка има изготвен технически проект, строителните дейности ще започнат след издаване на разрешение за строеж, като паралелно с това ще бъдат проведени процедурите по отчуждаване на терените, посочи той.

В рамките на проекта е предвидено изграждане на 5 селскостопански подлеза, 2 селскостопански надлеза, както и подлез при общинския път от Брестница към пешерата Съева дупка. Ще бъде изградена етапна връзка при километър 87+600 в близост до село Брестница за връзка с път I-4 Коритна - Белокопитово. Автомагистралната отсечка ще бъде с по две ленти за движение в посока по 4 м, две ленти за спиране по 3 м, средна разделителна ивица - 2 м, водещи ивици и банкети.

По думите на председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов най-важно при изпълнението на проекта е да се съкратят сроковете за проектиране.

Министър Нанков посочи, че в момента се извършва и физическото проектиране на 50-те км между п.в. "Боаза" и разклона на второкласния път II-35 между Ловеч и Плевен, като строителството му ще бъде разделено на три етапа. Заложена е проектна скорост на движение 120 км/ч. По този начин ще осигурим икономия с почти 150 млн. лв. поради отпадането на необходимостта от изграждане на подлези, надлези и други съоръжения за преминаване по трасето, коментира той. Очаква се в края на 2018 г. да бъдат завършени техническите проекти и преминати процедури по ОВОС, както и изготвени парцеларните планове.

Тази година трябва да стартира строителството на 25 км от АМ "Хемус"

Тази година трябва да стартира строителството на 25 км от магистрала „Хемус”, като за целта има осигурени средства. Това за...

ТОЛ системата

Взели сме решение и работим с юристи да заведем граждански иск за опити за шиканиране на процеса, злоупотреба с право и пропуснати ползи от забавянето на въвеждането на тол системата у нас, съобщи министър Нанков в отговор на нарочен въпрос. Той коментира, че българското законодателство в тази област транспонира изцяло европейска директива, но е уязвимо. В момента, дори една жалба да е процедурно нарушение и да е недопустима по Закона за обществените поръчки, тя блокира процеса, защото по нея трябва да има произнасяне на Комисията за защита на конкуренцията, както на Върховния административен съд, ако има обжалване и там.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика