X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

МЕ пусна разяснения как малките фирми ще си купуват ток от есента

886
МЕ пусна разяснения как малките фирми ще си купуват ток от есента
Снимка: БГНЕС
Какво предстои от есента за небитови клиенти, присъединени към електроразпределителната мрежа на ниско напрежение, които в момента се снабдяват с електроенергия от регулирания пазар? Как ще се променят доставките за тях след 1-ви октомври 2020 г.? На тези и други основни въпроси за предстоящите стъпки от процеса на либерализация на електроенергийния пазар, Министерството на енергетиката публикува разяснения на сайта си.

От 1-ви октомври 2020 г. небитовите клиенти, присъединени към електроразпределителната мрежа – ниско напрежение, трябва да излязат на свободния пазар. 

С брой 57 на Държавен вестник от 26 юни 2020 г. беше обнародван Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. Така направените промени в Закона за енергетиката са в съответствие с изискванията на Директива (ЕС) 2019/944 на Европейския парламент и Съвета на ЕС от 5 юни 2019 г. относно общите правила за вътрешния пазар на електроенергия и за изменение на Директива 2012/27/ЕС, както и в изпълнение на ангажимента на Република България като държава членка на Европейския съюз да либерализира напълно своя пазар на електроенергия. 

Излизането на небитовите потребители на свободния пазар е поредна стъпка от процеса на пълна либерализация на електроенергийния пазар, която има за цел да осигури конкуренция между доставчиците и постигане на по-добри условия за потребителите. Процесът ще осигури възможност на всеки клиент да сключи договор, съобразен с неговия конкретен профил на потребление.

Важни срокове:

• В 30-дневен срок от влизането в сила на Закона за енергетиката, т.е. до 26-ти юли 2020 г. дружествата „ЧЕЗ Електро България” АД, „ЕВН България Електроснабдяване” ЕАД, „Енерго-Про Продажби” АД и „ЕСП Златни пясъци” ООД , в качеството им на крайни снабдители на електрическа енергия изпращат до всеки свой небитов краен клиент уведомление за прекратяване снабдяването с електрическа енергия от 1-ви октомври 2020 г. на обекти, присъединени към електроразпределителна мрежа на ниско напрежение. 

• До 26-ти юли 2020 г. дружествата „ЧЕЗ Електро България” АД, „ЕВН България Електроснабдяване” ЕАД, „Енерго-Про Продажби” АД и „ЕСП Златни пясъци” ООД , в качеството им на крайни снабдители на електрическа енергия публикуват на интернет страниците си списък с небитовите клиенти на обекти, присъединени към електроразпределителна мрежа на ниско напрежение, в съответната лицензионна територия. 

Ще пазят малките фирми от скъп ток до 30 юни 2021 г., реши парламентът

Кафенета, фризьорски салони и други малки фирми могат да останат на регулирания пазар и след 1 октомври, ако не са си намерили дотогава...

• До 31-ви август 2020 г. КЕВР утвърждава образец на типовия договор, с който се уреждат правата и задълженията на страните, условията за доставка на електрическа енергия от досегашния доставчик. 

• До 30-ти септември 2020 г. всеки небитов клиент следва да сключи договор с доставчик на електрическа енергия по свободно договорени цени или да остане при досегашния доставчик, в ролята му на търговец на електрическа енергия с типов договор. 

• Ако до 01-ви юли 2021 г. небитов клиент не е избрал доставчик на електрическа енергия по свободно договорени цени, ще се снабдява от досегашния си доставчик, но в качеството му на доставчик от последна инстанция.

МЕ разяснява и какво ще се случи ако до 30-ти септември 2020 г. не сте сключили договор с доставчик на електрическа енергия по свободно договорени цени:

• В случай, че до 30-ти септември 2020 г. включително не сте сключили договор с доставчик на електрическа енергия по свободно договорени цени, доставката на електрическа енергия от 1-ви октомври 2020 г. ще продължи да се извършва от досегашния ви доставчик в качеството му на титуляр на лицензия за „търговия с електрическа енергия“.

Петкова обяви кога се очаква да завърши либерализацията на енергийния ни пазар

Предвижда се пълната либерализация на пазара на електроенергия у нас да се извърши в рамките на от 3 до 5 години, заяви по време на бри...

• За осъществяване на доставка на електрическа енергия в горепосочения случай досегашният Ви доставчик, но в качеството си на търговец, ще сключи типов договор с Вас. До сключването на типовия договор, дружеството като досегашен доставчик в качеството си на краен снабдител осигурява доставката на електрическа енергия, при условие че Вие своевременно заплащате всички дължими суми във връзка с доставката.

• Типовият договор е със срок от 1-ви октомври 2020 г. до 30-ти юни 2021 г. и се сключва по образец, утвърден от КЕВР.

В приложен материал, който е с опция за изтегляне, от министерството разясняват и как фирмите да се ориентират при избора на доставчик на ток.

Информация за всички доставчици на електрическа енергия, във връзка с издадените им от КЕВР лицензии за извършване „търговия с електрическа енергия“ е налична на сайта на КЕВР и може да се види ТУК.

Повече информация, включително за дължимите плащания по сделки по свободно договорени цени, както и за възможни рискове в процеса на либерализация, може да бъде изтеглена ОТТУК.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Реклама
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com