Международните превозвачи обмислят протести в Брюксел

2547
Международните превозвачи обмислят протести в Брюксел
Снимка: БГНЕС

Международните превозвачи са обезверени от хода на преговорите по новите правила за международен превоз, но не се отказват от борба. Крайно неудовлетворително е за тях постижението, че не камионът, както се предлагаше, а само шофьорът ще трябва да се прибира на 4 седмици.

Председателят на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев, сподели за Actualno.com, че е песимистично настроен, виждайки какво се случи на Съвета на министрите на транспорта - как силово Германия и Франция чрез Австрия, която председателства Съвета прокараха тези мерки, които за всички е ясно, че са дискриминационни и непропорционални. Той потвърди, че международните превозвачи обмислят протестни действия в Брюксел и изтъкна, че готвените регулации ще засегнат хиляди наши фирми и семействата им. Лиценз за международен транспорт имат над 11 200 фирми у нас. Ако бъдат приети мерките във вида, в който бяха гласувани онази нощ, ще пострадат 120 000 семейства и има реална опасност малките и средни фирми да фалират, а по-големите да се прелоцират в чужбина, съобщи Арабаджиев.

Джамбазки иска да си отмъстим на Франция и Германия в Европейския съвет заради превозвачите

Превозвачите трябваше да организират за протест още тогава, ще трябва да се направи и сега. Това заяви евродепутатът Ангел Джамбазки въ...

Рработим в много добър синхрон с нашите евродепутати и ще продължим да търси съмишленици по политически семейства, каза още шефът на СМП. „Ако текстовете минат през Европарламента такива, каквито бяха приети от Съвета на министрите се отива на триалог (ЕК – ЕП – Съвет). Там ще направим последен опит и накрая, ако всичко това отново е негативно за българския транспортен бизнес, сигурно ще предприемем с държавата мерки за започване на съдебни дела в Европейския съд“, заяви Арабаджиев. Той е категоричен, че чрез разпоредбата за връщане на водача на всеки 4 седмици се нарушава един от основните принципи на ЕС - свободното движение на хора.

Съюзът на международните превозвачи разчита и на подкрепа в чужбина. Все повече страни осъзнават, че мерките от т.нар. пакет за мобилност ще бъдат пагубни за периферните икономики, подчерта Йордан Арабаджиев и посочи, че в създадения международен алианс, в който освен България са Полша, Унгария, Литва, Латвия, Хърватия, вече са се присъединили и Малта и Ирландия.

Българските международни превозвачи са силно изненадани, че Румъния не гласува против мобилния пакет, а гласува „въздържал се“, отбеляза още Арабаджиев. Според него причината е в честата смяна на правителствата там и липсата на синхрон в работата между правителството и транспортния бизнес в северната ни съседка. „Разчитаме на нашите колеги от Румъния да надигнат глас и да информират обществото си какъв удар ще бъде нанесен не само на румънския транспорт, а и на румънската икономика с приемането на тези рестрикции“, добави Арабаджиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

AES България отново получи престижната награда за безопасност на British Safety Council

Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да се забавя. Какви нива достига?

Енергийният министър обсъди с ОМВ добива на нефт и газ в Черно море

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика