Мобилно приложение за сигнали към КЗП има проблеми, има и обещание, че са решени

2584
Мобилно приложение за сигнали към КЗП има проблеми, има и обещание, че са решени
Снимка: Thinkstock

От два месеца и половина насам сигналите, които биват подадени до Комисията за защита на потребителите (КЗП) през мобилното приложение "Аз-Клиентът", не се обработват. За това сигнализира читател на Actualno.com.

Според информацията, сигналите стоят със статус "Обработване". Призовават ни да подаваме жалби, но какъв е смисълът като стоят месеци без отговор, пита читателят ни, който прилага като доказателство принскрийн как подадени сигнали за нередности стоят със статус "Обработване" вече два месеца.

Actualno.com се свърза с КЗП, откъдето обясниха, че приложението се поддържа от фирмата-създател – SOCOURT. Принципът на действие е следният – когато бъде подаден сигнал, той автоматично се пренасочва и към търговеца, срещу когото е жалбата в сигнала. Търговецът има 5 дни, за да реагира – ако не го направи, КЗП започва проверка. Проверката продължава в рамките на 1 месец.

Относно информацията, че приложението не работи, от КЗП обещаха да направят проверка.

Actualno.com успя да разговаря и със собственика на SOCOURT Йонко Лазаров. Той призна, че все още има проблем с работата на приложението поради вътрешно-административни трудности във фирмата му, които обаче вече са изгладени и реално от този месец апликацията е започнала да работи гладко. Разбира се, следва да се имат предвид и сроковете за решаване на сигнали - поне 5 дни, ако търговецът, срещу когото е сигналът, е кооперативен и поне ако 1 месец, ако КЗП трябва да се намеси. Освен това, от февруари ще се предоставя и седмична статистика относно броя решени окончателно сигнали, добави г-н Лазаров.

Как работи приложението

Подаването на сигнал през "Аз-Клиентът" става по два начина – по местонахождение (локация) и чрез касова бележка. Задължително подаващият сигнала трябва да си направи профил в приложението.

При варианта за подаване на сигнал чрез касова бележка, системата автоматично разпознава търговския обект. При използването на опцията за локализация на обекта, на потребителите се показва карта, на която са посочени всички търговски обекти в района, в който се намира. Клиентът трябва да избере съответния обект, за който се отнася сигналът и да го подаде. След това сигналът се преработва и се изпраща директно до въпросния търговец. Това може да стане по няколко начина - чрез SMS, чрез електронна поща, чрез телефонно обаждане или по дори по обикновена поща.

Йонко Лазаров специално обясни пред Actualno.com и колко са степените, при които подателят на жалба може да следи какво се случва със сигнала му (бел. ред. - означението срещу надписа „Статус“). Първата степен е "Приет", втората е "Обработване", третата е "Отговор", а четвъртата е "Разрешен". "Отговор" означава, че вече има подаден отговор или от търговеца, срещу когото е сигналът, или от КЗП, ако се е наложила намеса на комисията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com