МЗХГ: Дървата за огрев поскъпват заради презапасяване на населението

4610
МЗХГ: Дървата за огрев поскъпват заради презапасяване на населението
Снимка: МЗХГ

Търговците на дърва за огрев се възползват от това, че част от населението купува по-големи количества от необходимото, което вдига цените за крайните потребители. Това става ясно от съобщение на сайта на Министерството на земеделието, храните и горите.

Традиционно, през този период на годината се наблюдава повишено търсене на дърва за огрев, независимо от отправените призиви от страна на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) към населението да се снабди с необходимите им количества дървесина за отопление през пролетно-летния сезон. Тогава търсенето не е толкова голямо, цените от търговците са по-ниски, както и с цел просушаване на дървесината, съответно опазване чистотата на атмосферния въздух, пише в съобщението.

Предвид нарастващите цени на останалите енергоносители в последните месеци, част от населението се насочва или връща към закупуване на дърва за огрев в по-големи количества от необходимите им, което неминуемо оказва натиск върху пазара, от който се възползват търговците чрез повишаване на крайните цени до потребителите, посочват от земеделското министерство.

Цените на дървата за огрев няма да скачат

Цените на дървата за огрев у нас няма да скачат през тази година, въпреки повишеното търсене. Това стана ясно по време на работна среща...

Независимо от това, през настоящата година държавните горски предприятия са определили общо 1,054 млн. пространствени куб. м. за директни продажби на населението, като при пет от общо шестте държавни горски предприятия планираните за предоставяне количества надвишават отчетените реализирани за предходната 2020 година – общо със 140 хил. пространствени куб.м, с което се гарантира задоволяване потребностите на местното население. В случай на необходимост държавните горски предприятия имат готовност да предоставят и допълнителни количества дърва за огрев.

Въпреки повишеното търсене, цените на дървата са сходни с миналогодишните. Най-търгуваните широколистни дърва се предлагат за лична употреба от горски склад на цени между 37 лева и 48 лева за пространствен кубичен метър без ДДС, иглолистните дърва – между 24 лева и 36 лева без ДДС за различните териториални поделения и се определят от специфичните условия на района, отдалечеността на сечището от населеното място и разходите за добив.

Продажната цена на дървата за огрев, добивани от самите лица за собствени нужди, е в границите от 5 лева до 22 лева за иглолистни дърва без ДДС за пространствен кубичен метър и съответно от 12 лева до 28 лева без ДДС за пространствен кубичен метър за широколистните дърва.

Повишение на цената се отчита при фирмите, които транспортират дървесината, и върху които МЗХГ не е в правомощия и не упражнява контрол, посочват от министерството.

Добивът на дървесина от горските територии се извършва от търговци, регистрирани в публичния регистър на Изпълнителна агенция по горите. Добивът може да се извършва самостоятелно от физически лица в собствените им гори, както и от физически лица, закупили стояща дървесина на корен за лична употреба от държавни или общински гори без право на продажба. Добитите дърва следва да бъдат транспортирани само до адреса на лицето, посочено в списъка на правоимащите лица, като същото няма право да ги продава или предоставя.

Дървата за огрев поскъпват или изчезват от пазара

Ако държавата предоставя на местното население дървесина на цена около 50 лева на кубик с доставката, то предприятията вече са готови д...

До момента чрез директни продажби на физически лица са реализирани дърва за огрев в размер на 640 хил. пр. куб.м. за задоволяване потребностите на 88 000 броя домакинства. От тях чрез продажби от временен горски склад са реализирани 454 хил. пр. куб. м., а останалите 186 хил. пр. куб. м. са от продажби на корен. Наличните добити дърва на временен горски склад или централен склад за продажба от държавните горски и ловни стопанства на физически лица по списъци от кметствата към днешна дата възлизат на 15 000 пространствени куб. м., пише в съобщението.

Важно е да се отбележи, че Законът за горите предвижда предоставянето на дърва за огрев на физически лица за лична употреба, без право на продажба, да се осигурява приоритетно от горските територии, собственост на общината, в която е постоянният им адрес, и едва когато това е невъзможно – от горските територии, държавна собственост.

Цялостната организация за снабдяването на населението с дърва за огрев от общинските гори се осъществява съобразно Годишния план за ползване на дървесина. Той се изготвя в съответствие с нормативните изисквания на Закона за горите и подзаконовите нормативи. Кметът на общината утвърждава лимити за добив на строителна дървесина и дърва за горене за населените места на територията на съответната община. Съгласно утвърдените лимити, общинските кметове изготвят списъци по утвърден образец.

Независимо, че над 130 общини притежават собствени гори, едва 15 общини задоволяват изцяло нуждите на живущите от дърва за огрев от общинските гори. Общините не правят поръчки към горските предприятия, а чрез списъци, предоставени от кметовете на населените места, съобразно възможностите на държавните горски и ловни стопанства, се определят количества за директни продажби от стопанствата на населението по ценоразпис на преференциални цени.

Освен количествата, предоставени чрез директни продажби от държавните горски и ловни стопанства за задоволяване потребностите на местното население по списъци предоставени от кметовете, към 27 октомври 2021 г. държавните горски предприятия, чрез техните териториални поделения, са реализирали продажба на общо 1 милион и 507 хиляди плътни куб. метра дървесина от категорията „дърва“ (2 милиона и 685 хил. пространствени куб. м.) на юридически лица и еднолични търговци, чрез които те също достигат на свободния пазар, добавят от земеделското ведомство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Инспекцията по труда започва засилени проверки в селското стопанство

Системата бонус-малус няма да работи: Мнението на експерти

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...