Обвинението заради "Белене" - шефове на НЕК не могат да напускат България

1635
Обвинението заради "Белене" - шефове на НЕК не могат да напускат България
Снимка: БГНЕС

Новото обстоятелство от днес е, че прокурорът е разпоредил и е издал постановление двамата обвиняеми по сделката за АЕЦ "Белене" (бел. ред. - бившите шефове на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян) да не напускат страната без негово разрешение. Това заяви на брифинг в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде БГНЕС.

Арнаудова посочи също, че при определяне на тази мярка прокурорите не се съобразяват с размера на щетите. Двамата обвиняеми са заявили, че не разбират обвинението.

Русия очаква да платим за "Белене" до края на годината

Разчитаме, че до края на годината България ще изплати дължимото по проекта „Белене” (бел. ред. – 620 млн. евро според...

Относно това, защо сега се повдига това обвинение след като договорът е от 2007 г. и няма ли опасност да изтече давността, Арнаудова обясни, че няма опасност за давността. "Престъплението, за което е повдигнато обвинение, предвижда наказание от 3 до 10 г. лишаване от свобода. Обикновената давност е 10 г., а абсолютната давност за наказателно преследване, в случая е 15 г. Прекъсната е давността за наказателно преследване с повдигането на това обвинение, като разследването е започнало от 2014 г. и към този момент прокурорите са събрали необходимите доказателства за да повдигнат това обвинение.

Забавянето на повдигането на обвинение е защото разследването е изключително сложно, обясни още Арнаудова. Изисквани са множество документи, времето когато е била извършена сделката до настоящия момент е твърд дълъг период, което допълнително е забавило разследването, но доказателствата са достатъчни.

Относно привличането на нови обвиняеми, Арнаудова посочи, че разследването продължава и в следващите седмици от Софийска градска прокуратура са планирали и други следствени действия срещу други длъжностни лица, но не можа да съобщи повече подробности, като заяви единствено, че се отнася за длъжностни лица и за престъпления по служба.

Обвинението

Комисия в НС ще търси кой е виновен за потъналите милиони в АЕЦ "Белене"

Депутати от ГЕРБ, ПФ, РБ и "БДЦ – Народен съюз" внесоха днес в деловодството на НС предложение за създаване на временна анкетна к...

Софиийската градска прокуратура (СГП) обвинява Папазян и Велков за неизгодна сделка по темата с оборудването за АЕЦ "Белене". Става обаче въпрос за вреда от само 77 млн. евро и тя е заради реактора, произведен от чешката компания "Шкода" за първия строеж на АЕЦ "Белене". Този реактор беше предложен на Русия като част от сделката с новите два реактора от "Атомстройекспорт", заради които бяхме осъдени да платим 620 млн. евро плюс дневна законна лихва от 167 000 евро. Реакторът сега работи в Калининградската АЕЦ.

Арнаудова съобщи, че обвинението е повдигнато, защото "липсва дадено разрешение от едноличния собственик на капитала на НЕК, който е министърът, което е абсолютно задължение по закон и по правилник". Тя заяви, че обвинението, което е повдигнато е за сключване на неизгодна сделка, от която е произлязла значителна вреда за предприятието. Вредата е в размер на повече от 77 млн. евро, тъй като в договора, който те са сключили с изпълнителния директор на "Атомстройекспорт", са приели за сметка на НЕК да бъдат всички разходи по транспортиране на оборудването на АЕЦ "Белене" до Русия.

Става въпрос за част от оборудването, което е било на територията на АЕЦ "Белене", което е било продадено обратно на "Атомстройекспорт" като стойността, на която са се договорили е 164.78 млн. евро. Приспадайки разходите, които са поети за сметка на НЕК, на практика сме продали оборудването, по силата на този договор, на половин цена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика