Омбудсманът: КЕВР завишава цените на топлоенергията

2405
Омбудсманът: КЕВР завишава цените на топлоенергията
Снимка: ПЦ на Омбудсмана

Това, което се случи на 1-ви юли е, че КЕВР направи прогноза каква ще бъде цената на топлинната енергия. Има проблем, защото прогнозата се прави на база на наредба номер 5. КЕВР се застрахова за година напред за повишението. Това заяви омбудсманът Диана Ковачева по Нова телевизия.

Тя уточни, че цената на природния газ се променя ежемесечно. Цената на топлинната енергия обаче се променя само веднъж годишно. „Миналият отоплителен сезон показа, че прогнозите не са верни. Цените са завишени. Установено е, че са надплатени над 28 милиона“.

Омбудсманът е отправила питане към КЕВР как ще компенсират парите: „КЕВР няма как да направи реална прогноза, защото цената се променя непрекъснато. Аз настоявам да се промени наредбата, за да може всеки месец да казва дали се увеличава или намалява топлинната енергия, т.е. тя да върви близо до цената на природния газ и въглеродните емисии. Прогнозната цена няма как да е реалистична“.

Ковачева уточни, че е поискала да се направи проверка на абонатните станции: „Агенцията е направила проверка на 130 абонатни станции, през които достъпва топлинната енергия до сградата. От тях при 90 от уредите са с изтекъл срок на валидност. Това създава съмнение как измерват тези уреди“. Според нея КЕВР трябва да смени подхода при определяне на цената на топлинната енергия.

По думите ѝ самите дружества имат нереалистична оценка за поисканото увеличение: „Поискаха 70% увеличение и получиха 20%. Как КЕВР реши, че точно такова трябва да бъде увеличението? Тук има нещо, което не е съвсем ясно и това буди недоверие у хората“.

Тя коментира и казуса с пенсиите, по които е сезиран Конституционния съд: „Ако вие имате изискуемия стаж за пенсиониране, но не ви достига една година, вие имате право да с пенсионирате, но търпите санкция от намаляване на пенсията с около 5%. Това е пожизнено. Вие през целия период ще получавате по-ниска пенсия. Аз смятам, че това е несправедливо и нарушава принципа на равенство. Още повече, че в България пенсиите не са високи. Изпратих препоръки до социалния и финансовия министър“.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com