Основните акционери в КТБ вероятно ще станат страни по несъстоятелността

24779
Основните акционери в КТБ вероятно ще станат страни по несъстоятелността
Снимка: БГНЕС

Двамата най-големи акционери в КТБ са подали молби по делото за несъстоятелност на банката, показва справка в деловодството на Софийския градски съд (СГС), цитирана от "Правен свят".

До този момент СГС не е казал за какво са внесени молбите. С определение от днес съдът насрочи делото за обявяване в несъстоятелност на КТБ за 24 ноември от 10:30 часа.

"Топлофикация": Блокираните пари няма да доведат до поскъпване на парното

Финансовото състояние на "Топлофикация София" продължава да се влошава. Заради блокираните в КТБ над 90 милиона лева на дружеството е...

Законът за банковата несъстоятелност позволява на акционерите, които към датата на отнемане на лиценза на дадена банка са притежавали повече от 5 на сто от капитала ѝ, да участват в делото за фалит.

Още в края на миналата седмица - 13 ноември, е внесена молба от "Бромак" в съда. "Бромак" е компанията, която държи почти 60% от КТБ. Ден по-късно е внесен документ и от косвено контролираната от Генералния държавен резерв на Султаната Оман "Бългериън акуизишън къмпани", която притежава 30 на сто от капитала на банката. За молбата на "Бългериън акуизишън къмпани" в деловодната система на СГС има отбелязване, че е за встъпване на акционер. За тази на "Бромак" няма подобен запис, а само, че има приложения.

Припомняме, че в началото на сагата "КТБ" и "Бромак", и Оманският фонд бяха представлявани от базираната във Виена консултантска фирма EPIC при представянето на оферти за спасяване на КТБ. След това EPIC беше сочена за представител само на фонда. Офертата за спасение, според гуверньора Иван Искров, касаеше създаване на съвместно дружество между държавата и инвеститорите и в това дружество инвеститорите искали да влязат с обезпечение на активи на "Бромак".

По закон искането на БНБ за фалита на КТБ трябва да бъде разгледано от СГС на заседание при закрити врати с представители на прокуратурата, КТБ (квесторите) и Фонда за гарантиране в влоговете в банките.

Заради блокираните пари в КТБ "Топлофикация София" може да вдигне цените?

От БСП в София твърдят, че финансовото състояние на "Топлофикация София" продължава да се влошава. Заради блокираните в КТБ над 90 мили...

Ако молбите на "Бромак" и "Бългериън акуизишън къмпани" са за участие в процеса, съдът ще трябва да призове и двете компании. Първото заседанието по делото трябва да бъде насрочено до 15 дни след образуването на делото за несъстоятелност. Според деловодната система на СГС това е станало на 10 ноември, а искането на БНБ за фалита бе внесено на 7 ноември.

След отвод на съдия Калинка Илиева делото за фалита на КТБ бе разпределено на шефа на Търговското отделение на СГС Иво Дачев, който още не е насрочил заседание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com