Парламентът не събра кворум и не успя да гласува по-високи данъци върху колите и имотите

3118
Парламентът не събра кворум и не успя да гласува по-високи данъци върху колите и имотите
Снимка: iStock/Guliver

Петък е ден на майстора - под това мото мина днешния "работен" ден на депутатите. При три опита мнозинството в Народното събрание т.е. ГЕРБ и "Обединени патриоти" не можа да събере кворум, тъй като никой от БСП и ДПС не влезе в зала, а не всички народни представители на управляващите и на "Воля" бяха на линия, за да се стигне до сакралните 121 депутати. Направи впечатление как народните представители от БСП Весела Лечева и Стоян Мирчев се смееха ехидно от входа на пленарната зала.

Какво трябваше да бъде гласувано днес

Предложението на Горанов за по-тежко имотно данъчно бреме мина при правителството

За необитаем имот няма да се намалява плащането на такса "смет", а ако някой е посочил повече от едно жилище за основно, да не се ползв...

Поредица от промени в различни закони трябваше да бъдат гласувани окончателно (на второ четене) от Народното събрание през Закона за корпоративното подоходно облагане. Основните промени, които засягат най-голям брой хора, касаят налозите за автомобили и за имоти и се вписват в Закона за местните данъци и такси.

По отношение на автомобилите се увеличава данъкът за по-старите коли, като изчисленията сочат, че за над 2 млн. автомобила на възраст над 15 години налогът става с 20 до 30% по-голям. Въвежда се нова формула за изчисляване на налога, като в нея влиза екологичен компонент (ЕК), който се определя от Общинския съвет на съответната община съгласно категориите "Евро", които са от 1 до 6. Ако за даден автомобил няма информация каква е екокатегорията му, приема се, че е най-ниската възможна. Във формулата се включа и имуществен компонент, като той се определя от мощността на двигателя, коригирана според годината на производство на автомобила. За товарни автомобили между 3,5 тона и 12 тона Общинският съвет приема екоданък между 10 и 30 лева. За мотопеди и мотоциклети, които са в категория поне "Евро 4", екоданъкът е 20% по-нисък, за "Евро 5 и 6" – 50%.

Няма обаче да има по-нисък налог за коли с катализатори, защото за катализаторите можело да се лъже и по-добре било тогава изобщо да се елиминира по този начин тази опасност.

Що се касае до имотите, най-значимата поправка касае данъчното облекчение от 50% за основен имот – тя отпада. Причината е ниската данъчна събираемост. От анализите за финансовото състояние на общините, които финансовото министерство е направило, става ясно, че те масово събират не повече от 2/3 от местните си данъци и такси. Въпреки че всеки нов собственик на имот е длъжен да го декларира до 3 месеца след придобиването му, както и да плаща данък за него, това масово не се прави. Освен това, информационните системи на общинските данъчни служби не са свързани електронно и това пречи да се провери дали някой не декларира като основно жилище повече от един имот, в различни общини. Повечето местни власти чакат собствениците да ипотекират имот и тогава да им съберат налога, тъй като за ипотеката трябва документ за платен данък. Другият вариант да се събере данък е да се направи сделка с имота или да бъде наследен.

Идея как да се избегнат по-високите данъци за стари коли - като се премине на газ

Автомобилите със стандарт Евро 4 ще получат бонус що се отнася до данъчната тежест. Това одобриха правителството, работодателите и синд...

Освен това хората, които дават под наем необитаемите си жилища, са длъжни да обявяват това пред НАП и да плащат авансов данък - или те, или наемателите, ако са фирма. Вече не се намалява и плащането на такса "смет" за необитаемо жилище. Предложението да няма отстъпка е, защото много собственици обявяват жилището за необитаемо, а нямало как да се провери дали е така - т.е. дали се ползва ток и вода, което да покаже какво е истинското положение. Не е ясно защо не се ползва НАП в тази насока. Възлага се обаче на Националното сдружение на общините (НСОРБ) заедно с председателя на НСИ да изготвят предложение да се преброят и ползвателите на всички услуги в даден имот – при преброяването през 2021 година.

Беше прието и предложение на "Обединени патриоти" да се облагат с допълнителен данък имоти, които не са "основни" за собственика им и се намират в курорт. Размерът на данъка да се определя от съответния общински съвет, като границите, в които ще варира, са от 0,5 до 0,7% от данъчната оценка на имота в планинските и морските курорти от национално значение и 0,4 до 0,6% за останалите. Данъкът трябва да се събира от собственици на жилища, които не са ги обявили в съответното кметство като "места за настаняване", за които не се плаща наем, и не са регистрирани като туристически обекти по Закона за туризма.

Интересна новина е, че за новопостроени сгради няма да се подават данъчни декларации – информацията за определяне на данъка се предоставя от възложителя на строежа по образец, който се определя от министъра на финансите.

Плоско или прогресивно данъчно облагане

Автомобилните производители не виждат законови стимули за по-нови и екоавтомобили

Въпреки хвалбите на управляващите как с промени в Закона за местните данъци и такси ще се увеличи налогът върху по-стари и замърсяващи ...

Близо 2 часа вчера (1 ноември) депутатите се караха (за пореден път) дали трябва да остане плоският данък или не. Логично, против плоския данък бяха от БСП, които обаче одобриха вдигането на максималния осигурителен доход на 3000 лева. БСП обаче бяха атакувани, най-вече от "Атака", че плоският данък беше въведен по времето на Тройната коалиция, както и че 10% от 1000 лева и 10% от 5000 лева са съвсем различни неща. Редица червени депутати, начело с бившия икономически министър от времето на Орешарски Драгомир Стойнев, се защитиха, че времето на плоския данък е изтекло. А бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов обяви, че по времето на комунизма е имало "подобна система" (бел. ред. – прогресивна) и тя довела до това Андрей Луканов да подписва споразумение с Парижкия клуб т.е. до фалита на държавата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com