Периодична таблица помага да бъдем успешни лидери

4270
Периодична таблица помага да бъдем успешни лидери
Снимка: iStock/Guliver

Днешният свят изисква компаниите да се управляват от гъвкави и емоционално интелигентни лидери. Мениджъри, които могат да анализират слабите и силните страни както на екипа си, така и на себе си. И докато през 20-ти век основно се е държало на предвидимост, управление и контрол, стратегически стремеж към печалба и ефективност, то нещата през 21-ви са различни. Както посочва Хелга Патарт-Дрекслер, ръководител "Екзекютив образование" във WU Executive Academy*, днешните лидери трябва да възприемат човека не като средство, а като източник. Освен това трябва са приспособими, да имат креативен подход в работата си и да се стремят към самоефективност.

За да улесни бизнеса, и не само, Хелга е създала периодична таблица на лидерството, вдъхновена от Менделеевата таблица на химическите елементи.

В химията едно вещество придобива различни форми, наречени агрегатни състояния, в зависимост от температурата и налягането. Подобен процес съществува и в периодичната таблица на лидерството, където индивидуалните елементи се различават в зависимост от това как един мениджър придобива умения и какъв опит той или тя носи в този контекст. Това са четирите лидерски състояния.

1. "Твърдо" агрегатно състояние – твърди умения

Твърдите умения включват онези умения, които хората придобиват по време на обучение или продължаващо образование. Правилата, залегнали в основата на знанията в дадена област, винаги остават валидни, независимо от индустрията, длъжността или дори културата, в която се прилагат. Те могат да бъдат проверени, дефинирани и в повечето случаи - лесно научени или усъвършенствани.

Сред тях са: Корпоративен мениджмънт; Стратегическа компетентност; Лидерска компетентност; Способност да се прилагат знанията; Дигитална грамотност; Познания по програмиране; Компетентност по управление на промените; Способност за анализ и интерпретация.

2. "Течно" агрегатно състояние – методическа компетентност

Методическата компетентност описва способността на хората да използват подходящите инструменти и техники правилно и ефективно, особено когато става въпрос за личното им развитие и развитието на техния екип, успешното решаване на проблеми и даването на възможност на другите да използват силните си страни. Методическата компетентност става все по-важна и поради продължаващата дигитализация. В нашия модерен работен свят се предлагат все повече инструменти и методи, които трябва да бъдат усвоени.

Сред тях са: Управление на знанието; Самостоятелно ориентиране; Компетентност за развитие на екип; Компетентност за компенсиране на липсата на компетентност; Овластяване; Мотивация; Индивидуално насърчаване; Анализ на силните и слабите страни; Работа с нови медии.

3. "Газообразно" агрегатно състояние – меки умения

За разлика от твърдите умения, меките умения са по-малко осезаеми и следователно по-трудни за преподаване. Фокусът е върху личните ценности, качества, индивидуални способности, социални умения, които - взети заедно - съставляват личността на човек и му помагат във взаимоотношенията с другите и постигането на целите.

Сред тях са: Способност за взимане на решения; Емоционална интелигентност; Устойчивост; Насърчаване на култура на конфликт; Компетентност за разрешаване на проблеми; Готовност за учене; Способност за даване на обратна връзка/предварителна обратна връзка; Крос-функционално мислене.

4. Агрегатно състояние "плазма" – новите лидерски качества

В допълнение към трите класически агрегатни състояния, както в химията, при екстремни условия се изискват специални лидерски качества. Това е особено вярно в нашия VUCADD свят (т.е. променлив (Volatile), несигурен (Uncertain), сложен (Complex), неясен (Ambiguous) и драматично подривен (Dramatically Disrupted) свят). Тези качества от една страна помагат за хармонично съчетаване на собствените твърди, меки и методически умения, а от друга страна подчертават начина на мислене, който е необходим за постигане на оптимални резултати.

Сред тях са: Отвореност; Кураж; Фокус; Жажда за действие; Признателност; Самооценка; Спокойствие; Предприемачество; Оформяне на разнообразието.

Вижте самата таблица:


Още от училище сме свикнали да се фокусираме върху слабите си места и грешките, което според Хелга Патарт-Дрекслер е неправилно. Според нея много по-разумно и ефективно е да акцентираме върху силните си черти и да развиваме нещата, които наистина са ни интересни. Това с пълна сила важи и за компаниите. Като мениджър и преподавател, тя е убедена, че лидерите трябва да са наясно със способностите, недостатъците и емоционалната удовлетвореност на всеки член от екипа си. Защото когато един човек е щастлив на работа, той е много по-ефективен и продуктивен. Има различни методи за подобряване на емоционалното състояние на работещите, сред които редовни вътрешни срещи, четене на подходяща литература и използване на доказани методи.

За да са успешни мениджърите, трябва да развиват качества като кураж, непредубеденост, благодарност, проактивност и фокус, които добиват нов смисъл днес. Да възприемат нов начин на мислене, за да се превърнат в динамични, гъвкави и самонасочващи се лидери.

"Ирландският писател Джордж Бърнард Шоу е казал нещо, което не би могло да бъде по-добре приложено към съвременното лидерство: "Единственият човек, който се държи разумно, е моят шивач. Той ми взима нови мерки всеки път, когато се видим, докато всички останали винаги прилагат старите стандарти с убеждението, че те продължават да пасват и до днес." Същото важи за добрите мениджъри. Дори ако, както в периодичната таблица, има отделни елементи, които съставляват "доброто лидерство", лидерството също е подложено на постоянна промяна. И това е особено вярно във времената на нова работа и дигитална трансформация," заключава Хелга Патарт-Дрекслер.

 

* WU Executive Academy е част от Виенския университет по икономика и бизнес (WU), водещият бизнес университет в Европа, който притежава повече от 100-годишен опит. През есента на 2015 г. всички MBA програми на WU Executive Academy бяха акредитирани от Асоциацията за развитие на висшите бизнес училища (Association to Advance Collegiate Schools of Business, AACSB) за 5-годишенпериод. След акредитациите от EQUIS, AMBA, а сега и от AACSB, WU Executive Academy е първият и единствен австрийски университет, предлагащ MBA, който притежава три акредитации. Освен WU, едва 75 бизнес университета и училища в света и само две в немскоезичния свят, покриват строгите стандарти за качество на всички три агенции за акредитация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика