Петър Чобанов: Бюджетът е на дефицит и няма резерви

5852
Петър Чобанов: Бюджетът е на дефицит и няма резерви
Снимка: БГНЕС

Няма резерви в бюджета и това ще го види служебният кабинет. Това заяви бившият финансов министър в правителството на „Орешарски“ Петър Чобанов в сутрешния блок на БНТ.

Той обясни, че до момента бюджетът върви с твърдо повече разходи, но всичко, което има като резерви в бюджета най-вероятно е изхарчено. Този инструмент се използва тогава, когато няма никакви резерви в бюджета и се прави преразпределение. Когато трябва да се извадят нови пари за избори откъде ще дойдат, запита Чобанов.

Юрист цитира изказване на Чобанов и пита: Еманципира ли се ДПС от Пеевски и Домусчиев?

Сутринта Петър Чобанов, бивш финансов министър при Орешарски и бивш депутат от ДПС, произведе две, бих казал гръмотевични новини. Първ...

Той посочи, че бюджетът няма да издържи, не издържа вече. Трябвало да се направи спешна актуализация на бюджета, да се вземе дълг в началото на годината. Всеки извънреден разход, който възникне, много трудно ще бъде посрещнат, ако няма резерви. „Нуждите от дълг нарастват“, изтъкна бившият финансов министър и допълни, че когато се прибягва до резервите на министерства, значи бюджетът не е бил добре организиран.

„Истината е, че трябваше да има актуализация и това беше по-отговорното поведение“, категоричен бе Чобанов.

Според него, ако се намери източник на помощите, ще продължат, но ако ли не, щяло да се търси преразпределение. Една от функциите и възможностите на служебния кабинет е да преразпредели средствата от едно направление в друго. Няма как да бъде променен обаче съществуващия бюджет, няма как да се запише допълнителен резерв – това са сериозните ограничения, пред които е изправен служебният кабинет, подчерта Чобанов.

Дори машините от предните избори не са платени изцяло, като дори и за тях ще трябват средства, уточни бившият финансов министър. По думите на Чобанов винаги трябва да се има представа за рисковете. Може да има резерви в бюджета, но не вярвам. Трябва да видим какво е действителното финансово състояние на държавата, настоя Чобанов.

Чобанов: ГЕРБ оставят неадекватен бюджет

ГЕРБ остави неадекватен бюджет и ще се нуждае от актуализация, смята кандидатът за депутат от ДПС и бивш финансов министър Петър Чобано...

За него страната се намира в криза. Чобанов ще запомни краткия живот на 45-то Народно събрание с ярки прояви на популизъм, невъзможност да се състави кабинет и с промяната на Изборния кодекс. ДПС били на мястото си като отговорна парламентарна сила, показала как се прави парламентаризъм, похвали бившият финансов министър партията. Чобанов се надява на следващите избори да се състави експертен кабинет, който да реши сериозните промени. Той очаква екипът на президента да подходят сериозни със служебния кабинет, като покажат, че може да се управлява по различен начин.

Чобанов би препоръчал на служебния финансов министър да оцени бързо какво е финансовото състояние на държавата, за да не възникват реалистични очаквания какво може да се свърши в следващите няколко месеца.

Прочетете още по темата: Петър Чобанов: "Бюджет 2021" е раздаване на калпак

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Американското ядрено гориво получи разрешение за АЕЦ "Козлодуй"

Цената на медта покори нов 2-годишен връх

Солена глоба за АЕЦ "Козлодуй" за неразрешена търговия с вътрешна информация

Politico: България не може да се присъедини към еврозоната през януари 2025 година

Колко са нужни за издръжката на 3-членно семейство?

Отлагането на либерализацията едва ли ще се отрази на цените на тока

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече в АЕЦ "Козлодуй", кога започва зареждането? (СНИМКИ)

Пристига първото ядрено гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика