Пламен Димитров вярва, че до края на април ще има оформена пенсионна реформа

8643
Пламен Димитров вярва, че до края на април ще има оформена пенсионна реформа
Снимка: БГНЕС

Умерен оптимист съм, че до лятото ще има пенсионна реформа. Все пак вече има някакво съгласие по параметрите, но е ясно, че не всеки е съгласен с всичко. Мисля, че ще има обаче принципно съгласие до края на април и ще дадем хоризонт за 15-20 години напред, заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров в предаването „Лице в лице”.

Димитров заяви, че няма синдикатите няма да пречат на реформата, но трябва товарът ѝ да бъде равномерно разпределен – между всички. Искаме ранното пенсиониране в индустрията да бъде запазено, като тук отбелязвам, че Калфин не казва, че това ще бъде променено, но не е ясно дали пенсията за тези работници да се плаща изцяло от НОИ, дали да има избор между НОИ и професионалните пенсионни фондове или да е ясно, че ще има добавка и от фондовете, обясни Димитров. Засега на дневен ред стои допълнителната вноска да отива във фондовете, но след определено време съответното лице да реши дали да смени фонда или да прехвърли всички пари към НОИ, каза председателят на КНСБ.

Масларова: По мое време доходите бяха най-високи

Нямам от какво да се срамувам в своята работа – никога не са се повишавали доходите, както по мое време; не са получавали майкит...

Димитров припомни, че за ранното пенсиониране все още не е ясно как професионалните фондове ще плащат на работници от индустрията - I-ва и II-ра категория т.е. миньори, железничари и т.н., около 100 хил. души. Искаме предложение на каква възраст да се пенсионират служителите в силовите структури, защото такова няма – около 100 хил. души. В момента сега тези хора, във военизираните структури, се пенсионират при навършен стаж, а не възраст, припомни Димитров.

Според Димитров 250 млн. лева повече в държавната хазна през първото тримесечие на годишна база са резултат от криминализирането на осигурителните вноски. Половината се плаща от бизнеса, половината от работниците. Заедно ще понесем тази тежест, за да има пари за пенсии и да балансираме системата, категоричен е синдикалистът. Той добави, че не е вярно, че 1 млрд. лева изтичали през инвалидните пенсии. През миналата година размерът на инвалидните пенсии бил 3,3 млрд. лева.

За финал Димитров се съгласи, че максималната пенсия може да стане 1300 лева, ако се „отвърже”. Очакваме другата седмица да получим предложенията за промяна на Кодекса за социалното осигуряване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика