Поредно вето на президента падна, властта си подсигури приватизация на забранени досега имоти

7667
Поредно вето на президента падна, властта си подсигури приватизация на забранени досега имоти
Снимка: БГНЕС

Поредният опит на президента Румен Радев да наложи ефективно вето (десето вето) върху приет от третото правителство на Бойко Борисов закон не мина. Този път ставаше въпрос за поправки в Закона за държавната собственост. Ветото беше отхвърлено със 145 гласа „против”, включително на ДПС и "Воля".

Държавният глава наложи вето, защото с поправките се позволи апортиране на имоти и вещи, които са собственост на търговски дружества с 50 и повече процента държавно участие и са в забранения за приватизация списък (параграф 1, т. 2 от Закона за изменение на Закона за държавната собственост). С други думи – такива имоти и вещи ще могат да се приватизират, тъй като могат да бъдат прехвърляни към дружества, които не са в забранителния приватизационен списък. А Румен Радев определи това за "скрита, безплатна приватизация, уредена със закон".

Правната комисия отхвърли ветото на Радев върху Закона за държавната собственост

Депутатите от парламентарната Комисия по правни въпроси отхвърли президентското вето и отново гласува разпоредбите от Закона за държавн...

Депутатът от БСП Пенчо Милков беше първият, който взе отношение и предупреди, че с този закон ще може да се приватизират знакови имоти като НДК и Белмекен, защото това ще зависи само от политическата воля на Министерския съвет. 98% от държавното имущество, което е подлежало на приватизация, е приватизирано – посяга се на другите 2%, убедено каза народният представител от БСП.

В отговор председателят на правната комисия и народен представител от ГЕРБ Данаил Кирилов обяви, че от президентството "очевидно не са разбрали кой знае колко" от закона, защото материята била сложна, а ако са разбрали, спекулирали. Още с подписването на законопроекта казах, че ще го сверяваме много прецизно – проблемът с режима на апорта беше поставен от икономическото министерство, действително е останала препратката към режима за Закона за публично-частното партньорство, обясни Кирилов. Той обясни, че на обсъждането в правна комисия на второ четене отсъствал, защото бил в командировка.

Кирилов каза и, че е лъжа, че ще има скрита приватизация, защото Министерският съвет ще взема решение за апорт на имот, а това можело да се обжалва в съда. Той обяви и, че няма общо между апорт и приватизация. Депутатът от ГЕРБ обвини БСП и, че нищо не са предлагали и не са се изказвали в комисия.

Крум Зарков от БСП пък изброи няколко белега за законопроект, който е съмнителен – вносител е икономическото министерство, което е под влиянието на "Атака", но се вкарва от малкия коалиционен партньор. Няма реална оценка за въздействие, а между първо и второ четене в комисия всичко било пренаписано. А в преходните и заключителни разпоредби имало промяна, която влиза пак между първо и второ четене и е в друг закон, който въобще не бил обсъждан. Тези признаци кой ги е въвел – умните и красивите ли, отвърна Кирилов. И добави, че можел да говори още 7 часа за джойнт венчърите на Стефан Софиянски. А бившият кмет на Пловдив Спас Гърневски, който сега е лице на ГЕРБ, стигна до примери със семейство Арабаджиеви и Миню Стайков що се отнася до бандитска приватизация.

Радев наложи вето върху част от Закона за държавната собственост

Президентът Румен Радев наложи вето върху част от Закона за изменение на Закона за държавната собственост, приет от парламента на 10 ок...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика