Правителството на практика реши да не работи дългосрочно за по-добри пенсии

6276
Правителството на практика реши да не работи дългосрочно за по-добри пенсии
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Парите, събрани в Сребърния фонд, ще продължат да си стоят на депозит в БНБ, без да носят никаква печалба от инвестиции. Това реши правителството на днешното си редовно заседание (3 октомври), с приемането на Дългосрочната инвестиционна политика на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система (т.нар. "Сребърен фонд") и Средносрочната стратегия за инвестиране на средствата на Фонда за периода 2019-2021 година.

Като причина за решението се посочва, че "настоящите пазарни условия не предполагат реализирането на висока доходност при желаните ниски нива на инвестиционен риск". Казано по-просто, рискът на пазарите е прекалено висок, според държавата.

Сребърният фонд - съвсем без приходи

Концесиите са единственият източник на приходи в Сребърния фонд през последните пет години. Постъпленията от приватизация отдавна са пр...

Специфика на управление на Сребърния фонд

В края на септември беше публикуван проект за отчет на Националната стратегия за демографско развитие на България (2012 – 2030). В него се обръща внимание и на следното - "Укрепване на Фонд "Сребърен" за стабилизиране на пенсионната система", предвид това, че от 2012 година парите във фонда стоят на депозит в БНБ и не се инвестират, за да се увеличат. По закон до 70% от средствата могат да се инвестират в акции на страни - членки на ЕС, до 30% в акции на трети страни и до 30% в облигации. А във фонда влизат парите от приватизация, от концесии, както и 25% от излишъка в бюджета, ако има такъв.

Има обаче уловка – как със "счетоводни хватки" да не се попълва фондът. Това става, като например при приватизация приватизираното държавно дружество първо да отива в портфолиото на Държавната консолидационна компания (ДКК), след това ДКК ги продава, а приходите изплаща на бюджета като дивидент т.е. не говорим за приходи от приватизация – поне формално. Практиката беше възприета по времето на Симеон Дянков, а в Закона за бюджет 2018 директно беше заложено парите от бъдещата концесия на Летище София да не отиват в Сребърния фонд, както би трябвало.

През 2007 година Сребърният фонд беше създаден с дългосрочна цел – да има пари за пенсии тогава, когато дефицитът в пенсионната система стане непоносим. Според прогноза на НОИ през 2060 година дефицтът ще е 9% от БВП, а горе-долу толкова е целият сегашен разход за пенсиите. Идеята при създаването на Сребърния фонд беше той непрекъснато да се пълни от приходи от приватизация и концесии, а средствата да се инвестират разумно, за да се увеличават. За това беше разписана дори ясна стратегия, има и специални законови текстове – в Закона за приватизация и следприватизационен контрол (ЗПСК).

Парите ни за пенсии в Сребърния фонд се топят

Парите в Сребърния пенсионен фонд се топят, вместо да се умножават. Причините са три - инфлация, отрицателни лихви и пресъхващи приходи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика