Правителството подготви милионите на данъкоплатците, които отиват в Държавната петролна компания

3487
Правителството подготви милионите на данъкоплатците, които отиват в Държавната петролна компания
Снимка: iStock/Guliver

Малко под 110 млн. лева ще глътне бъдещата Държавна петролна компания за следващите три години и един месец. Това става ясно от публикувани за обществено обсъждане документи, касаещи изработването на правилник за дейността и структурата на предприятието.

Най-много пари компанията ще харчи догодина – 49 170 300 лв. За сравнение, през 2022 година са предвидени разходи в размер на 29 470 600 лв., а същата сума е заложена за 2023 година.

Перото, по което ще се харчи най-много, е ремонт и поддръжка на петролни бази. През 2021 година ще бъдат похарчени 18 781 100 лв. за ремонт. Точно това вече го няма през следващите години.

Внушително е и перото "прираст на държавните резерви от нефт и нефтопродукти и запасите от нефт и нефтопродукти". В това перо влизат и "еднократни капиталови разходи за обезпечаване на дейността на предприятието", като е уточнено за какво ще се харчи – компютри, многофункционални устройства, сървъри, автомобили, програмни продукти, лицензи. За всичко това са предвидени 15 033 400 лв. - за нефтопродуктите, и 821 100 лв. за еднократните капиталови разходи.

Теменужка Петкова: Не можем да гарантираме по-ниски цени на бензина с държавна компания

Не виждам нищо лошо в това да има Държавна петролна компания и държавни бензиностанции. Не можем да кажем, че ще има по-ниски цени, но ...

Що се отнася до заплатите на работещите в компанията, предвидените годишни разходи са 2 026 100 лв. за всяка година. За декември 2020 година ще бъдат отделени 87 300 лв. за заплати от общи разходи в размер на 365 100 лв.

Интересен аспект от правилника е, че Държавната петролна компания не е търговско дружество и не формира и разпределя печалба (чл. 2, ал. 3). Само че компанията може да учредява търговски дружества, ако правителството ѝ каже (чл. 4, ал. 4). За финал – източниците на финансиране на компанията са: приходи от дейност, трансфер от държавния бюджет, дивиденти, получени в резултат на дейността на търговските дружества от чл. 4, ал. 4.

Остава темата за конкуренцията – ще се превърне ли Държавната петролна компания в пазарен играч, подкрепен от държавата? Нейната дейност се заключва в следните параметри създава, съхранява, опазва, обновява и продава държавните резерви и военновременните запаси от нефт и нефтопродукти (по ЗДВРВВВЗ и ЗЗНН), както и управление на петролните бази за съхранение на резерви от нефт и нефтопродукти. Но търговските дружества, които ще може да учредява след като правителството ѝ каже, ще управляват, поддържат, експлоатират и изграждат петролни бази за съхранение на нефт и нефтопродукти и бензиностанции, както и ще осъществяват търговска дейност с алтернативни горива.

Още: "Приеха на второ четене предложението за държавните бензиностанции"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика