Председателят на Асоциацията на банките се чуди какво още трябва да направим за влизане в еврозоната

2048
Председателят на Асоциацията на банките се чуди какво още трябва да направим за влизане в еврозоната
Снимка: БГНЕС

Никой не знае какво е предложението, какво трябва да се изпълни да влезем в еврозоната също не се знае. Информацията е изненадваща, но обяснението, което получавам, е, че това е свързано с излизането на Великобритания от Европейския съюз. Така Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките, коментира евентуалното ни влизане във валутния съюз на ЕС на фона на становището на Международния валутен фонд, в което се казва, че въпреки предприетите мерки, за банковата система в България съществуват рискове, които са излезли наяве след стрес теста на активите в банковия сектор.

По думите му невлизането в еврозоната е политическо решение, така че ако веднъж се реши да се влиза и да се направи приемането на повечето страни еднократно, това ще улесни изпълнението на критериите.

"Не бива да смятаме, че те трябва да си затварят очите за нас, защото България спазва всички критерии. Ако продължително спазваме критериите, би трябвало да няма никакъв проблем", допълни Андронов.

Служат ли банките в България на клиентите си или е обратното?

България е в стагнация, но печалбите на повечето банки растат постоянно - не защото са подобрили обслужването на клиентите си, а защото...

На въпрос дали въвеждането на еврото няма да доведе до проблеми в страната ни, Андронов отговори: „От 19 страни, въвели еврото, нито една няма паричен проблем. Поскъпването е силно преувеличено, то беше в рамките на 0,5% дефлация. Не би трябвало това да е проблем.“

Андронов увери, че в никакъв случай няма да има трус в страната - идеята на всички тези процеси е да се консолидират посредниците, да се намалят разходите.

По думите му „КТБ е съвсем различна и няма общо с банковия сектор като модел на банкиране. Банката почити не е работила с физически лица като кредитиране. Това, което е характерно за банките са онези кредити, които са използвани за недвижими имоти преди кризата."

Припомняме, че от МВФ уточняват, че на ниво банкова система следва да бъдат намалени необслужваните кредити, като специалистите обръщат внимание, че в България нивото е 13,7% от всички кредити към юни 2016 година, докато средното за ЕС е 5,5%!

Борисов: Банковата система в България е стабилна

За нас е от изключително значение стабилността на банковия сектор, за да не се допусне ситуация като през 2014 г., която костваше много...

Препоръките на МВФ

Постигнат е напредък в укрепването на банковия надзор след оценката през 2015 г. на съответствието на надзорните практики на БНБ с Базелските основни принципи, но са необходими още действия и ресурси.

Рамката за управление на кризи в банковия сектор е изградена на здрава основа, но предстоят още важни стъпки, включително одобряването на плановете за преструктуриране на системно важни местни банки и разработването на инструменти за осигуряване на възможност за ликвидна подкрепа от страна на централната банка, се казва още в прессъобщението на МВФ.

Експертите от фонда посочват, че има опасение, от практична гледна точка, че в случай на нужда няма да е готов навреме орган за предоставяне на спешна ликвидна помощ. От МФ разясняват, че МВФ дава независима, всеобхватна и задълбочена оценка на текущото състояние на финансовата система на страната и извършеното от регулаторните институции, в частност Българската народна банка (БНБ), през последните две години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика