Прогноза: Алкохолът ще поскъпне наесен

4863
Прогноза: Алкохолът ще поскъпне наесен
Снимка: iStock/Guliver

Разходите за транспорт, енергия и всякакви суровини се вдигат, което вероятно ще се отрази и върху цените на алкохола. Това предупреждават анализатори, пише “Уолстрийт Джърнал”, цитирани от 24 часа.

Засега ценовият натиск не е достигнал до потребителите, тъй като повечето винарни, пивоварни и алкохолни компании на този етап поемат допълнителните разходи и затова цените на алкохола растат поскромно. Това обаче може би няма да продължи дълго и най-вероятно поскъпването ще е факт тази есен.

СЗО иска забрана на алкохол за жените

Световната здравна организация предлага забрана за алкохол при жени в детеродна възраст, съгласно проекта на Глобалния план за действие...

У нас алкохолът на практика вече започна да поскъпва, макар и с много малко, като най-силно е изразено това при спиртните напитки. Въпреки че през 2020 г. цените им паднаха, през последните месеци те отново започнаха да растат и през май концентратите са вече с 4,3% по-скъпи, отколкото са били през май 2020 г. Малко по-слабо изразено е поскъпването при виното и бирата. Тенденцията се дължи на вдигането на разходите за картонени опаковки, алуминия за бирените кенове, както и за етикети.

Според много икономисти рязко скочилата инфлация няма да се задържи дълго, но въпреки това бизнесът и потребителите усещат повишенията в цените. Към това се добавят и по-високите цени на енергията и транспорта. В САЩ например разходите за придвижването на камион с бира или нейните съставки на 965 км са се удвоили до около 2000 долара за малки и средни пивоварни поради голямото търсене и липсата на шофьори, твърди Мич Стийл, съосновател на базираната в Атланта пивоварна New Realm Brewing. Той допълва и че на разходите за бира влияят и цените на алуминия, които са скочили с близо 70% от май 2020 г. насам.

Цената на кен в САЩ се е повишила от 10-15 до около 25-30 цента. Разходите за етикети за вина, произвеждани от винарната на Ник Вайс в Лайвен, Южна Германия, пък са нараснали с 5% спрямо периода преди пандемията. Времето, необходимо за отпечатването им, се е удвоило до осем седмици, тъй като принтерите се опитват да издържат на внезапния скок на търсенето. Цената на картонените кутии, в които Вайс пакетира по дузина вина, се е повишила с 8 на сто, разказва още “Уолстрийт Джърнал”. Все пак големите производители са по-защитени, тъй като са фиксирали цените на суровините с някои доставчици и често хеджират част от своите разходи за суровини. Говорител на най-голямата пивоварна в света казва, че сегашната инфлационна среда, включително цените на суровите материали, ще бъде взета предвид при ценообразуването, макар че все още има време да се реагира. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Икономическите и потребителските нагласи в България и в ЕС промениха посоката

Започват масови уволнения във въглищния регион на Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика