Промените в Кодекса за социално осигуряване не покриват интересите на осигурените лица

2050
Промените в Кодекса за социално осигуряване не покриват интересите на осигурените лица
Снимка: БГНЕС

Промените в Кодекса за социално осигуряване стават на парче и не отговарят на интересите нито на осигурените лица, нито на изискванията към препоръките към Националната програма за реформи. Това е така, защото измененията не се правят обмислено и цялостно. Това заяви председателят на парламентарната комисия по труда и социалната и демографска политика Хасан Адемов.

Според Адемов има няколко големи проблема. Внесеният законопроект за промени в Кодекса за социално осигуряване е гледан само в Комисията по осигурителни отношения, а не в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Този проект касае правата на осигурените лица и от тази гледна точка задължително трябва да има становище на НСТС. Освен това не е приключила процедурата по оценка на активите на пенсионните дружества. След финализирането на тази оценка ще има препоръки и трябва да се промени законодателството отново, т.е. промените се правят на парче, а не цялостно.

Поискаха подобрения в наредбата за осигурителните вноски, имало неравнопоставеност при прехвърлянето

Появиха се разногласия по проекта за Наредба за реда за избор на осигуряване, внасяне и разпределение на задължителните осигурителни вн...

"Разбирам че Министерство на финансите бърза, за да може да отговори на изискванията на директивата за платежоспособност, където има завишени изисквания към управляващите органи на пенсионните дружества за повишаване на квалификация, в структурата на частните пенсионни дружества, в управленските и може би в управителните им органи, за да може да се гарантира интересът на осигурените лица", коментира Адемов.

Той каза също, че всичко, което е предложено до момента покрива само част от мерките, които трябва да бъдат предприети, за да може да продължи тезата за свободния избор на осигурените лица, която е била приета миналата година. Трябва обаче да има възможност осигурените лица да избират между конкуриращи се пенсионни продукти, а на този етап пенсионните дружества не могат да предложат такава възможност, съобщава БГНЕС.

"Дали осигуреното лица в зависимост от хоризонта, който му предстои за пенсиониране, да избере рисков профил на своя пенсионен продукт или по-малко рисков, консервативен, тази възможност или т.нар. мултифондове, не се въвеждат с този проект“, обясни председателят на парламентарната комисия по труда и социалната и демографска политика .

По думите на Адемов законопроектът има и добри страни - повишените изисквания към структурата и управленските органи на пенсионните дружества, което е гаранция за добро управление на финансов ресурс, който вече е над 10 млрд. лв. От друга страна повишените санкции също са част от повишения контрол, но санкциите трябва да бъдат достатъчно ясно мотивирани, за да няма търгуване от страна на контролния орган в лицето на Комисията за финансов надзор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Икономическите и потребителските нагласи в България и в ЕС промениха посоката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика