Проверяваният „Захарен комбинат“ е 99,996% собственост на офшорка в Белиз

24913
Проверяваният „Захарен комбинат“ е 99,996% собственост на офшорка в Белиз
Снимка: Търговски регистър

Проверяваният от вчера „Захарен комбинат – Пловдив“ АД е 99,996% собственост на фирма „Лавана“ ООД, регистрирана в офшорната зона Белиз, сочи справка в Търговския регистър.

Това обаче не е единствената информация за дружеството. В други документи от публичните регистри се вижда, че седалището на дружеството е във Вашингтон, окръг Колумбия (САЩ).

Припомняме, че от вчера по екип от прокурори, следователи и полицаи под ръководството на Специализирана прокуратура извършва процесуално-следствени действия по адреси на лица и търговски дружества, свързани със „Захарен комбинат“. Извършени са претърсвания и изземвания, разпити на свидетели. Иззети са мобилни телефони, компютри, пълномощни и документи, свързани с офшорна собственост.

Вчера от изявление на зам.-главния прокурор Иван Гешев се разбра, че към наказателна отговорност е привлечен директорът на „Захарен комбинат“ в Пловдив. Определена му е гаранция от 250 хил. лева от наблюдаващия прокурор. Пред журналисти той е обяснил, че акцията в завода е по делото срещу семейство Арабаджиеви

 

Изпълнителен директор на акционерното дружество е Петьо Стойков. В Съвета на директорите членуват той, Мирослав Гюров и Еленка Радина. Владимир Арабаджиев е бил член на СД от 2008 до 2012 г.

„Към наказателна отговорност е привлечена и жена, част от управленската верига на едно от основните дружества от съзвездието на сем. Арабаджиеви. Определена ѝ е парична гаранция в размер на 75 хил. лева“, обяснява Гешев.

Прокуратурата влезе и в пловдивския "Захарен комбинат"

Специализираната прокуратура извършва процесуално-следствени действия в пловдивския "Захарен комбинат". Специализиран екип от прокурор...

По думите му проверката е за осъществяване на състави на престъпления, на данъчни престъпления, но не като членове на организираната престъпна група, а защото имало лица, които извършват поръчения.

„Става въпрос за лица, които са по периферията на групата. Дошло е ред да работим и да предприемем действия по отношение на тях“, уточнява Гешев. „Претърсват се сдем адреса, иззети са много интересни документи, свързани със собственици на офшорни компании“, каза още той.

По данни от последния годишен финансов отчет за 2017 г. акционерният капитал на дружеството е 212 063 000 лв. 99,996% от акциите са притежание на дружеството „Лавана“ ООД - Белиз, а останалите 0,004% са на физически лица.

Средносписъчният състав на персонала през същата година е 180 души. Финансовият резултат е отрицателен. Дружеството е на загуба (преди облагане с корпоративен данък) на стойност 2 381 000 лв. за разлика от предходната година, когато е реализирана печалба в размер на 20 000 лева.

През 2007 година собственици на „Захарен комбинат – Пловдив“ АД, обединени за участие в приватизационната процедура на „Кристал-91“ ЕООД – Пловдив, са били следните: КОМАРТО ЛИМИТЕД – ИРЛАНДИЯ (със стойност на дяловото участие 1 112 168 лева, представляващо 3.123% от общия капитал); група физически лица от България (с дялово участие 8 478 лева, представляващо 0.024% от общия капитал); "ЛАВАНА" ООД – САЩ ( с дялово участие: 8 600 000 лева, представляващо 24.151% от общия капитал); „ЗАХАРЕН КОМБИНАТ – КРИСТАЛ“ (с дялово участие  23 372 388 лева, представляващо 65.635% от общия капитал); „ЕКО ФРУТ – 1“ (с дялово участие 518 000 лева, представляващо 0.002% от общия капитал); „СЪНРАЙЗ“ ( с дялово участие 2 515 869 лева, представляващо 7.065% от общия капитал).

Пожар горя в Захарния комбинат в Пловдив

В производственото помещение на Захарния комбинат в Пловдив е избухнал пожар. Двама работници от цеха за бисквити са били обгазени след...

В периода между 2007 и 2010 г. захарният комбинат е сключил с „Лавана“ ООД договор за паричен заем с четири на брой анекси на обща стойност 45 млн. евро (равняващи се към онзи период на около 88 млн. български лева).

За обезпечение на този заем е заложено цялото предприятие. Това представлява цялата съвкупност от налично имущество, права и задължения и фактически отношения. В договора за особен залог са старателно описани всички дълготрайни и краткотрайни материални и финансови активи.

Част от залога е правото на собственост върху всички недвижими имоти и движими вещи, собствеността върху акциите от капитала, в които залогодателят участва като акционер, и вземанията от трети лица.

Към онзи момент стойността на имуществото на заложеното предприятие възлиза на стойност 205 707 000 български лева. В договора за заложен кредитор е подписан упълномощеният от „Лавана“ ООД Васил Главчев, а за залогодател – Петьо Стойков.

През август месец 2010 година дружеството „Лавана“ ООД (Lavana LLC) подава искане до Търговския регистър особеният залог върху търговското предприятие да бъде погасен чрез апортна вноска на вземане по реда на чл. 72 от Търговския закон и придобиване на съответстващия им брой акции от капитала на „Захарен комбинат Пловдив“ – АД.  

2 000 таксиметрови шофьори в Пловдив отиват на разпит

Шестима управители на таксиметрови фирми в Пловдив са задържани, но по всичко личи, че те са подставени лица, каза днес на брифинг окръ...

От тогава „Лавана“ притежава почти 100% дялово участие от капитала на захарния комбинат.

Членове на ООД „Лавана“  с равни дялове са кипърските „Интеркон Лимитид“ (представлявано и управлявано от Ани Йъп, Джорджия Ламбрианидес, Елени Аргиру, Дмитри Кенкин, Елена Хаджирусуу и Мариос Хаджирусос –заедно и поотделно) и „Унико Лимитид“ (представлявано и управлявано от същите лица плюс Андриула Панаи).

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика