Работниците от военния завод „Дунарит“ излизат на протест

4923
Работниците от военния завод „Дунарит“ излизат на протест
Снимка: БГНЕС

Работниците от военния завод „Дунарит“ край Русе излизат утре на мирен протест. Те ще се съберат на кръговото кръстовище пред граничния пункт „Дунав мост“, като целта им е да защитят предприятието и работните си места.

До това се стигна, след като преди няколко дни стана ясно, че е стартирала процедура за отнемане лиценза за всички дейности на завода.

НАП запорира сделките върху стратегическите фирми

След като в продължение на няколко дни държавата се чудеше какво да направи, за да попречи на сделката на Цветан Василев, при която бе ...

Според синдикатите става дума за целенасочена атака към едно от работещите предприятия във военно-промишления комплекс, което е на печалба – само за миналата година тя е 29 млн.лв. В момента „Дунарит“ изпълнява договори за още 60 млн.долара, а ако затвори врати, ще блокира работата на останалите фирми, с които е в партньорски отношения.

Формалната причина за отнемане на лиценза е връчен обвинителен акт на изпълнителния директор на завода за злоупотреби. Повече подробности няма, тъй като ставало въпрос за класифицирана информация. „Има един обвинителен акт към изпълнителния директор, въз основа на който искат да спрат лицензите – по-точно разрешителните за производство, съхранение и търговия с военно-промишлени изделия“, заяви Стоил Георгиев от КТ „Подкрепа“. До момента не е доказано и никъде не се е говорило за нарушения от страна на изпълнителния директор, за някакви злоупотреби, коментира още той. И призова разследващите да си свършат работата, но без да затварят предприятието.

За да спасят завода, синдикатите излизат утре в 13 часа на протест. „Целта е една-единствена, запазване работата на фабриката, запазване на работните места на над 1300 работещи в завода Нашата работа е кооперирана, ние даваме работа на поне още три пъти по толкова от други фирми работници и техните семейства. Освен това при нас работят 80 процента млади хора, които също искаме да защитим“, заяви Диана Георгиева от КНСБ.

От синдикатите са разпратили декларация до президента, правителството и Народното събрание, в която настояват за спешна среща по казуса.

Работниците от "Дунарит" ще блокират ГКПП Дунав мост

Работниците от военния завод „Дунарит“ в Русе излизат на протест днес по обед на Граничния пункт „Дунав мост“. ...

Изпълнителният директор на "Дунарит" Кръстю Кръстев обясни, че в момента се подготвят материали, за да се обжалва процедурата по отнемане на лиценза. Вчера е изпратено становище на сдружение Българска охранителна индустрия за последиците за военно-промишления комплекс, ако „Дунарит“ спре да работи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика