Радев: Въглищните централи трябва да работят и след 2036 г.

4143
Радев: Въглищните централи трябва да работят и след 2036 г.
Снимка: БГНЕС

Служебното правителство търси всички възможни решения да внесе Плана за възстановяване. Това заяви президентът Румен Радев, който посети завод в Кърджали.

Две са предизвикателствата пред кабинета - реформата в съдебната система с акцент върху отчетността и отговорността на главния прокурор, както и да се посочи дата за затваряне на въглищната енергетика. 

Той даде да се разбере, че ще се бори техния живот да се удължи и след 2036 г. 

„Не мога да кажа дата. Ние трябва да направим всичко възможно максимално дълго като ефективност на цени и като изчерпване на суровините ни да работят тези централи. 2036 г. са заявили в своята стратегия за преход предишните управляващи и са го внесли в ЕС. Моето мнение, че трябва да се борим този срок да бъде удължен", обяви държавният глава в Кърджали.

Той добави: "В същото време трябва да се организира ефективно производството с намаляване на вредните емисии, за да понесем цената. Служебното правителство търси възможни решения. Вярвам, че ще намери някакво решение рамките на мандата си. Трябва да направим всичко възможно да го внесем“.

Президентът подчерта, че ЕК има изискване към всички държави в съюза да предоставят дата за затваряне на вътрешната си енергетика и това е обвързано с получаването на финансиране по програмата за възстановяване. "У нас това е свързано с решаването на огромен социален проблем, за който трябва да се намери възможно най-доброто решение за България. Но въглищната енергетика гарантира към момента нашата автономност и независимост от колебанията на цените в международен план", категоричен бе Радев. 

"Кой трябва да вземе това решение и на каква широка обществена, политическа и правна основа, за да посочим дата?", попита той и веднага след това добави: "Иска се консенсус. Това трябва да бъде ясно решение, обвързващо с българския парламент. С дългосрочна визия, която може да начертае устойчиво редовно правителство, което да поеме ангажимент. Търсим решение в рамките на това служебно правителство“. 

Според Радев, бизнесът се притеснява от това покачване на цените на електроенергията и суровините. "Това е голяма предизвикателство и за тях, но и за домакинствата. Но, аз очаквам да има ефект и вече има от тези краткосрочни мерки, които предприе служебното правителство, за да успокои цените", каза държавният глава.

Веднага след това той се похвали, че "трета поредна седмица ние сме с най-ниска цена в Европа, заедно с Полша" и веднага след това уточни, че "това няма да реши краткосрочно проблема".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика