Расте търсенето на кредити над 10 000 лв

1170
Расте търсенето на кредити над 10 000 лв
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Отпуснатите кредити на гражданите нарастват с 481 млн. лв. през второто тримесечие на годината и достигат 19,26 млрд. лв., сочат данните на БНБ. Но ръст се отчита при заемите за домакинствата за над 10 хил. лв. Докато при по-малките кредити има спад. Явно расте търсенето на финансиране от хората с високи доходи, които могат да си позволят да изплащат по-големи заеми и искат да си купят нова кола или жилище, или пък да си направят основен ремонт на дома. А за целта са необходими суми над 10 хил. лв.

Най-голям скок всъщност има при кредитите за граждани за суми над 1 млн. лв. През второто тримесечие на годината те се увеличават с 91 броя, или с близо 40% до 321 броя. Това е абсолютен рекорд на отпуснатите милионерски кредити на граждани като за година броят им е скочил близо четири пъти. Тези 321 души са получили от банките заеми общо за близо 500 млн. лв. При кредитите за домакинствата на стойност между 500 хил. и 1 млн. лв. също има сериозен ръст. За три месеца те се увеличават с 90 броя, или с 13% и достигат 790 броя. А за година се удвоява както броят им, така и общата отпусната сума с тези големи кредити, която достига 546 млн. лв.

Лихвите по банковите кредити - замразени

Банките замразиха лихвите по кредитите. През юни те останаха на нивото от предния месец - май. Това показва проучване на анализаторите ...

Най-голям ръст в броя на отпуснатите кредити за граждани през второто тримесечие на годината има при тези за суми между 25 хил. и 50 хил. лв. От март до юни тези заеми се увеличават с 3 425 броя и вече надминават 110 хил. Чрез тях на гражданите са отпуснати над 3,94 млрд. лв., или 20% от цялото финансиране за домакинствата. Оказва се, че тези заеми набират най-бързо популярност сред населението. Това са пари, с които човек може да си вземе чисто нов автомобил, или да доплати към спестяванията си за да си купи жилище, пише Стандарт нюз.

При по-малките кредити за домакинствата до 10 хил. лв. обаче се отчита спад. Тези заеми все още са най-много и към края на юни наброяват 2,277 млн. Това са над 87% от всички кредити за домакинствата. С тях обаче са отпуснати само 20% от целия обем на банковите заеми за гражданите. Явно при нужда от по-малки суми в брой хората все по-често разчитат на спестяванията си, или пък се обръщат към фирми за бързи кредити, вместо да търсят пари от банка.

При кредитирането за бизнеса се отчита ръст, както при най-малките, така и при големите кредити. През второто тримесечие на годината заемите за бизнеса за суми над 1 млн. лв. се увеличават със 115 броя и достигат 4812 броя. С кредитите за над 1 млн. лв. на фирмите са отпуснати общо 22,283 млрд. лв. Това са над 71% от целия обем на кредитирането за бизнеса. Оказва се, че най-големите компании, които взимат най-големи заеми, са решаващи за целия пазар на банковото кредитиране. Най-голям ръст обаче има при микро заемите за фирми на стойност до 1000 лв. За три месеца те се увеличават с 3400 броя, или със 7% и към края на юни надминават 52 хил. броя. С тези микро заеми обаче на бизнеса са отпуснати само 8,1 млн. лв., или колкото един заем за голяма компания. Но увеличението както на големите, така и на малките заеми за фирмите е добър знак за родната икономика и може да доведе до разкриване на нови работни места.

 

БНБ работи за намаляване на лошите кредити

Българската народна банка (БНБ) обмисля мерки за намаляване нивото на лошите кредити, коментира управителят на институцията Димитър Рад...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика