Регионалният министър настоява за по-високи заплати в АПИ

8816
Регионалният министър настоява за по-високи заплати в АПИ
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Ръстът на заплатите в частния сектор и увеличението на заплатите в образованието отключиха лавина от искания за по-високи заплати и в държавната администрация. След като през седмицата от Комисията за финансов надзор поискаха изменение на закона, с което да се увеличи възнаграждението на ръководството и администрацията, и от друга държавна структура – Агенция “Пътна инфраструктура”, очакват повишаване на възнагражденията. Това се разбира от проект за постановление на правителството, внесено от регионалния министър Николай Нанков.

От документацията се разбира, че служители с възнаграждение от 817 лв. на месец управляват проекти за милиарди.

Агенция “Пътна инфраструктура” разполага с 1511 щатни бройки, а предвидените разходи за заплати и осигуровки за 2017 г. са в размер 18,9 млн. лв., които се оказват недостатъчни, съобщава БГНЕС. Закриването на Национална компания “Стратегически инфраструктурни проекти“ и вливането на кадрите й в АПИ, изисква допълнително увеличение на разходите за персонал. За целта, министърът на регионалното развитие иска позволението на Министерския съвет, да се извърши компенсирана промяна в увеличение на разходите за “Персонал” в размер на 625 000 лева за сметка на намаление на ведомствената издръжка на АПИ.

Без тази промяна “АПИ ще е в невъзможност да изплати през месец декември дължимите си възнаграждения на служителите съгласно Закона за държавния служител. При настъпването на този риск могат да възникнат съдебни спорове за изплащане на дължимите суми и обезщетения. Недостигът на финансов ресурс ще окаже неблагоприятен социален ефект както за служителите, така и за техните семейства”, става ясно от доклад на министъра.

Министърът иска още в следващите години допълнително по 2,5 млн. лв. на година от общия бюджет на Агенцията, без той да се променя, да отиват за по-високи заплати на служителите. “Привличането на висококвалифицирани специалисти за новите звена (IT специалисти, пътни инженери, специалисти по пътна безопасност, експерти по електронно таксуване), запазването на експертния състав в АПИ и намаляване на текучеството, както и финансово обезпечаване на прехвърлените дейности от Национална компания “Стратегически инфраструктурни проекти” са в основата на необходимите изменения по бюджета”, мотивира се Нанков.

От документа се разбира, че в новосъздадените дирекции в АПИ ще имат 32 щатни бройки, при които средната заплата ще е 1200 лв. С приемането на постановлението, средната заплата в цялата АПИ трябва да достигне 882 лв., но и така ще остане далеч под средното възнаграждение в държавния сектор, което към момента е 1152 лв.

В същото време, служителите на АПИ управляват проекти за над 3 млрд. лв., от които стартиралите са за близо милиард. За настоящата година за “Автомагистрала Хемус” средствата са в размер на 226 млн. лв., а за “Автомагистрала Струма” в размерна 739 млн. лв.

Според МРРБ, ако заплащането в АПИ не бъде повишено, “възможно е да възникне негативен ефект върху качеството на изпълнение на функциите на Агенцията, свързани с извършване на приоритетни ремонти, рехабилитации и изграждане на пътната мрежа, чрез изготвяне на стратегически документи за дългосрочно планиране на дейностите по републиканската пътна мрежа и пътна безопасност.

Решение по казуса правителството трябва да вземе в средата на месец октомври.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Икономическите и потребителските нагласи в България и в ЕС промениха посоката

Започват масови уволнения във въглищния регион на Стара Загора

Къде в Европа жилищата са най-скъпи и колко са готови да плащат хората?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика